Neuralink: Pasul următor în interfața om-computer

Neuralink

Într-o lume în care tehnologia avansează cu pași repezi, Neuralink, compania fondată de Elon Musk în 2016, face un pas uriaș în dezvoltarea interfeței computer-cervello (BCI). După ani de cercetare și dezvoltare, momentul mult așteptat a sosit: Neuralink a început recrutarea pentru primul său studiu pe oameni.

De la înființarea sa în 2016, Neuralink a lucrat asiduu la dezvoltarea interfeței N1, o tehnologie care promite să revoluționeze modul în care oamenii interacționează cu mașinile. Cu toate acestea, drumul către această realizare nu a fost lipsit de obstacole. După ce a trecut de numeroase provocări și a obținut aprobarea FDA, Neuralink este gata să testeze această tehnologie revoluționară pe oameni.

Neuralink
Neuralink

Programul PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) nu se bazează pe echipamente externe sau elettrodi, ci pe chirurgie robotică avansată. Acesta presupune implantarea unor sonde extrem de subțiri în cortexul motor al subiectului, permițând astfel transmiterea impulsurilor electrice fără fir. Odată instalate, aceste sonde ar permite subiectului să transmită comenzi unui computer doar cu ajutorul gândurilor.

Potențialul acestei tehnologii este imens, mai ales în domeniul medical. Studiul Neuralink se concentrează în special pe persoanele cu tetraplegie cauzată de leziuni ale măduvei spinării sau de scleroza laterală amiotrofică (SLA). Scopul este de a permite acestor pacienți să interacționeze cu un cursor de mouse sau o tastatură folosind doar puterea gândului. Deși studiul PRIME se limitează la cazuri specifice, aplicabilitatea acestei tehnologii poate fi extinsă la o multitudine de condiții clinice, de la deficiențe ale membrelor până la orbire.

Neuralink deschide o nouă eră în interacțiunea om-mașină, oferind speranță și posibilități nelimitate pentru viitor. Cu o viziune clară și o tehnologie avansată, viitorul pare luminos pentru această companie inovatoare și pentru toți cei care vor beneficia de descoperirile sale.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...