Neuroștiința a făcut un mare progres datorită unei muște

Neuroștiința a făcut un mare progres datorită unei muște

O echipă de cercetători din întreaga lume a reușit să cartografieze creierul unei larve de muște. Este pentru prima dată când lumea științifică a reușit să înțeleagă în detaliu funcționarea unui întreg creier. În articolul lor publicat în prestigioasa publicatie Science (disponibil în sursă), oamenii de știință explică că au găsit 3.016 neuroni pentru 548.000 de sinapse.

Cercetătorii vorbesc aici despre „cel mai simplu dintre creierele complexe”. Această cartografie face posibilă aflarea mult mai multe despre funcționarea unui cortex și în special despre nivelul de complexitate al acestuia din urmă. Până acum, singurele creiere care puteau fi studiate în întregime aparțineau viermilor. Erau compusi din doar cateva sute de neuroni.

Studiază pentru a înțelege mai bine

Odată realizată cartografierea completă, cercetătorii s-au putut cu adevărat să se apuce de lucru. În special, au observat ce roluri ar putea juca acești neuroni în dezvoltarea unei larve de muște. Potrivit acestui studiu, aproape 75% dintre neuroni sunt folosiți pentru circuite de învățare și recompensă.

O modalitate de a-ți cunoaște limitele, dar și de a adopta reflexe bune pentru a-ți conduce viața în viitor. În timpul cartografierii lor, cercetătorii au observat, de asemenea, că densitatea neuronilor și a sinapselor din creier nu a fost aceeași peste tot.

O zonă a creierului larvei a intrigat în special oamenii de știință. În centrul zonei de învățare, neutronii și sinapsele sunt mai prezenți decât în ​​alte locuri. Cercetătorii nu au adunat niciodată un asemenea nivel de detaliu studiind un creier și acum speră că datele colectate în timpul acestui experiment vor face posibilă progresul științei.

Dacă experimentul efectuat pe creierul unei muște este deja foarte impresionant, nu ar trebui să ne așteptăm ca oamenii de știință să poată face același lucru pentru oameni timp de câțiva ani. După cum sa spus mai sus, creierul unei larve de muște este compus din 3000 de neuroni, cortexul uman are aproape 90 de miliarde.

Prin urmare, oamenii de știință nu intenționează să studieze un creier uman prea curând, dar speră că această cartografiere foarte precisă a creierului unei larve de muște va permite tragerea de concluzii pentru toate mamiferele. Cercetătorii cunosc deja punctele de convergență dintre materia noastră cenușie și cele ale maiilor noastre, muștele, acum este necesar să studiem în detaliu această hartă ultraprecisă pentru a găsi altele.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...