Pentru a avea o piscina care functioneaza intotdeauna la cea mai buna capacitate, este necesar ca periodic sa schimbi anumite piese sau sa investesti in accesorii si componente precum pompe de piscina, filtre sau lumini led pentru a folosi piscina chiar si pe timp de noapte. Pe site-ul piscineservice.ro clientii pot gasi intotdeauna piesele necesare, de la solutii de ingrijirea apei pana la componente precum pompa hidromasaj Adria, magazinul are intotdeauna raspunsul corect!
Pompa este in esenta inima sistemului de circulatie al piscinei. Acesta trage apa din piscina prin skimmer si scurgere principala, o impinge prin filtru si o intoarce in piscina prin retururile principale. Pompa in sine consta din trei componente: motorul, rotorul si capcana pentru par si scame. Motorul este electric si foloseste fie 110, fie 220 volti si se roteste la 3.450 rpm. Este racit cu aer si, din aceasta cauza, nu este perfect etansat fata de mediul inconjurator, asa ca trebuie sa ai grija sa impiedici surplusul de apa sa intre in motor prin orificiile de racire situate pe partea inferioara a carcasei. Rotorul este conectat la capatul arborelui motorului. Pe masura ce se intoarce, trage apa prin par si capcana de scame de la capatul pompei si o impinge afara din partea superioara a pompei printr-o teava care duce la filtru. Rotorul contine deschideri mici si este foarte susceptibil sa se infunde cu resturi. Daca presiunea de pe manometrul din partea de sus a filtrului este mai mica decat nivelurile recomandate si daca cantitatea de apa care curge inapoi in piscina a scazut, este posibil ca rotorul sa fie fie infundat, fie deteriorat. Acest lucru poate fi determinat prin separarea ansamblului de la carcasa rotorului si verificarea vizuala a rotorului. O capcana speciala pentru par si scame este amplasata la capatul ansamblului pompei pentru a preveni intrarea resturilor in ansamblul rotorului. In interiorul capcanei pentru par si scame este un cos, care trebuie verificat si golit de cel putin doua ori pe saptamana. Daca cosul ar fi infundat, fluxul de apa in pompa ar fi restrictionat si pompa ar incepe sa pompeze aer in loc de apa. Aceasta este cunoscuta sub numele de „pierderea primei”. In acest moment, motorul ar incepe sa se roteasca mai repede si in cele din urma s-ar arde. Daca acest cos nu ar fi prezent, rotorul s-ar putea infunda, ceea ce l-ar impiedica sa pompeze cantitati mari de apa sau s-ar putea deteriora.
Intreaga functionare a piscinei este dictata de functionarea pompei. Sistemul de curatare nu poate functiona, in general, fara pompa principala, iar apa din piscina nu poate fi filtrata fara functionarea pompei principale. Prin urmare, este esential sa fii la curent cu programul adecvat pentru functionarea pompei principale.
Exista doi factori care determina ora din zi in care pompa ar trebui sa functioneze: cererea chimica si costul energiei. Deoarece lumina ultravioleta de la Still elimina clorul din apa, este evident ca cea mai mare cerere de clor ar fi in timpul zilei. Deoarece majoritatea metodelor de adaugare a clorului necesita ca pompa sa functioneze pentru a furniza piscina cu cantitatea adecvata de clor, acest lucru ar duce la concluzia ca este mai bine sa functioneze pompa in timpul zilei, mai degraba decat noaptea. Cu toate acestea, din cauza costului mai mare al energiei electrice in timpul orelor de zi, acesti doi factori trebuie cantariti pentru a determina programul, care raspunde cel mai bine, nevoilor fiecarei piscine si proprietarului acesteia. Cazul ideal ar fi sa functionezi pompa de la rasarit pana la apus, iar acest program ar fi cel mai potrivit pentru acele situatii in care costul energiei electrice nu variaza pe parcursul zilei. In alte cazuri, totusi, poate fi necesar sa pornesti pompa in timpul noptii pentru a evita costurile mari de utilitati. Trebuie remarcat faptul ca cantitatea de clor care este adaugata in piscina trebuie sa fie suficienta, astfel incat nivelul de clor sa ramana la sau peste 3,0 ppm pentru majoritatea orelor de lumina, in special dupa-amiaza.
Cei doi factori principali care determina durata de timp in care pompa trebuie sa functioneze in timpul fiecarui ciclu sunt cererea chimica si filtrarea. In lunile de vara, cererea de substante chimice este la apogeu si, deoarece incarcatura pentru baie este in general mai mare in aceasta perioada, cantitatea de reziduuri din piscina este de asemenea mai mare. Acest lucru necesita ca apa sa fie filtrata mai bine pentru a indeparta resturile in exces. Exista o „regula generala” care poate fi utilizata pentru a determina durata fiecarui ciclu de pompare. Pentru fiecare 10 C de temperatura aerului exterior, porniti pompa 112 ore. De exemplu, daca temperatura maxima medie a aerului pentru o luna a fost de 37 C, atunci pompa ar trebui sa functioneze cel putin 5 ore pe zi pentru luna respectiva. Deoarece temperatura nu poate fi prezisa cu acuratete in fiecare luna, aceasta regula trebuie respectata in mod conservator. Se recomanda ca pompa sa functioneze 12 ore pe zi/in timpul celor mai calduroase luni de vara si 4-5 ore pe zi in timpul lunilor de iarna si in grade diferite in timpul primaverii si toamnei. Ciclul zilnic poate fi impartit in mai multe cicluri, dar fiecare ciclu nu trebuie sa fie mai scurt de 4 ore, deoarece acesta este timpul minim necesar pentru ca toata apa din piscina sa treaca prin filtru cel putin o data si este de asemenea, timpul recomandat intre adaugarea de substante chimice si urmatorul test de apa/sau utilizarea piscinei.