Descoperirea unei galaxii „moarte” din cauza unei găuri negre supermasive oferă noi perspective asupra evoluției galactice.
O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a observat un eveniment cosmic de proporții uluitoare: o gaură neagră supermasivă, aflată în centrul unei galaxii îndepărtate, absoarbe toate resursele necesare pentru formarea de noi stele, „omorând” astfel galaxia GS-10578. Această galaxie, cunoscută sub numele de „Galaxia Pablo”, se află la aproximativ două miliarde de ani după Big Bang și este o anomalie în universul timpuriu, în care majoritatea galaxiilor erau în plină activitate de formare a stelelor.
Mecanismul distrugerii galactice
Folosind telescopul spațial James Webb, oamenii de știință au descoperit că gaura neagră din centrul galaxiei expulzează nori de gaz întunecat într-un ritm rapid, lipsind astfel galaxia de materialele esențiale pentru formarea de stele noi. Astrofizicianul Roberto Maiolino, co-autor al studiului, explică faptul că, în contextul cosmologic, gazul și praful (siliciu, carbon și fier) reprezintă „hrana” unei galaxii. Fără aceste elemente, GS-10578 a devenit sterilă și nu mai poate crea noi stele, fiind, practic, „moartă”.
O moarte neobișnuită
Ceea ce este surprinzător la această galaxie „moartă” este faptul că își menține structura și ordinea mișcării stelare, în ciuda lipsei formării de noi stele. Aceasta contrastează cu modelele clasice, care prezic că o galaxie aflată într-o astfel de situație ar trebui să se dezintegreze într-un haos total. Cu toate acestea, GS-10578 păstrează o formă de disc și un ritm cosmic organizat, semn că dispariția ei este un proces lent și ordonat, nu unul violent și brusc.
Această descoperire este importantă deoarece oferă primele dovezi clare despre modul în care găurile negre supermasive pot influența și, în cele din urmă, „omorî” o galaxie. Înțelegerea acestui proces ne ajută să ne rafinăm modelele de evoluție galactică și să ne aprofundăm cunoașterea despre istoria și soarta universului. Astfel, moartea lentă a galaxiei GS-10578 sub acțiunea monstruoasă a găurii negre centrale ne demonstrează încă o dată complexitatea și frumusețea violentă a cosmosului.
Sursa: nature.com