Primul reactor nuclear verde din lume va fi construit în China

Energia nucleară are o reputație proastă, în ciuda avantajelor enorme pe care le implică. Astfel, China dorește să schimbe percepția pe care o avem asupra energiei care ne-ar putea face mai puțin dependenți de combustibilii responsabili pentru schimbările climatice.

Teama că ceva nu va merge bine într-o centrală nucleară nu este neîntemeiată. Cazul Cernobilului, care a avut loc acum 35 de ani, este memento-ul pe care toată lumea îl folosește ca argument contra energiei nucleare și nu este de mirare.

Dar ca să fim realiști, cazul Cernobîlului a fost (și este) unul special, iar situațiile în care au fost efectuate erori nucleare în ultimii 50 de ani sunt extrem de scăzute.

Chiar și așa, există mulți oameni care se tem de aceasta. Astfel, China dorește să construiască ceea ce ar fi primul reactor nuclear verde din istorie.

Centrala nucleară verde proiectată de oamenii de știință chinezi ar folosi toriu în loc de uraniu ca materie primă și ar utiliza reactoare de sare topită în loc de tije de combustibil.

Oamenii de știință explică faptul că avantajul acestui proces este că centrala va fi mai sigură decât alte reactoare nucleare tradiționale, deoarece dacă ar avea loc o scurgere, sarea topită a reactorului s-ar răci suficient pentru a sigila miezul și a preveni reacțiile necontrolate.

Mai mult, rămășițele de la reacție au o durată de viața de 500 de ani, care este foarte mică în comparație cu reactoarele de uraniu, ale căror reziduuri pot rămâne active până la 10.000 de ani.

De altfel, acest tip de reactor nuclear verde nu necesită apă, deci ar putea fi instalat în zone deșertice (departe de orașe) și nu ar putea fi folosit pentru a crea arme nucleare.

Dacă totul merge bine, în 2030 am putea vedea primul model comercial al reactorului nuclear verde chinezesc.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...