Procesul susține că Snapchat a încălcat Legea privind confidențialitatea informațiilor biometrice din Illinois, sau BIPA, prin filtrele și lentilele sale.
Vestea a fost raportată pentru prima dată de Chicago Tribune. Utilizatorii de Snapchat din Illinois, care au folosit lentilele și filtrele din aplicație între 17 noiembrie 2015 și astăzi, pot fi eligibile pentru un acord parțial. Chicago Tribune raportează plăți individuale estimate la 58 USD sau 58,08 euro și 117 USD sau 177,17 euro.
Deși această sumă este supusă unei audieri de aprobare finală în noiembrie, este posibilă depunerea cererii online.
Snapchat reacționează la acuzații
Un purtător de cuvânt al Snap a clarificat, totuși, că lentilele nu colectează date biometrice care pot fi folosite pentru a identifica o anumită persoană. Într-adevăr, el clarifică cu ardoare că intimitatea comunității este respectată și, prin urmare, Snapchat nu ar face nimic împotriva acesteia. El își apără remarcile adăugând că, chiar dacă Snapchat a folosit filtre si lentile fiind capabili să identifice un nas sau chiar ochi, aceștia din urmă nu au capacitatea de a le recunoaște ca aparținând unei anumite persoane.
El adaugă, de asemenea, că datele nu părăsesc niciodată dispozitivul mobil al utilizatorului. Cu toate acestea, marca își respectă angajamentele și, astfel, include în aplicarea acestora o clauză de confidențialitate.
Sunt afectate și alte companii
Alți giganți ai tehnologiei s-au confruntat, de asemenea, cu aceeași problemă ca Snapchat în ultimii ani. Acestea sunt în principal Facebook, TikTok și Google. Recent, TikTok a trebuit să plătească 92 de milioane de dolari, sau 92.133.860 de euro, pentru încălcarea legii federale, precum și a BIPA din Illinois. Potrivit judecătorului federal, platforma a colectat ilegal datele biometrice ale utilizatorilor și le-a partajat terților.
De asemenea, la începutul acestui an, Google a fost de acord să plătească 100 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 100.145.500 de euro, pentru a soluționa un proces colectiv din Illinois pentru funcția de recunoaștere facială a lui Google Foto. În cele din urmă, Facebook a fost obligat să plătească 650 de milioane de dolari, sau 650.945.750 de euro, anul trecut pentru încălcarea BIPA prin etichetarea persoanelor în fotografii fără consimțământul lor.
[SURSA]