Telescopul James Webb a găsit o exoplanetă asemănătoare Pământului, care orbitează în jurul unei stele pitice roșii la 41 de ani lumină distanță. Aceasta este prima confirmare a existenței unei planete în afara Sistemului Solar făcută de puternicul instrument spațial al NASA, conceput pentru a căuta lumi îndepărtate potențial locuibile.
Cel stâncos, numit LHS 475 b, are aproximativ aceeași dimensiune cu planeta noastră, cu 99% din diametrul Pământului. Prezența sa în constelația Octanilor fusese deja sugerată de misiunea Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), dar confirmată după o analiză detaliată a datelor anterioare împreună cu noi observații de la spectrograful în infraroșu Webb .
Exoplaneta recent descoperită face o orbită completă la fiecare 2 zile pământești în jurul unei stele din apropiere care are mai puțin de jumătate din temperatura Soarelui. Până în prezent, nu se poate afirma că LHS 475 b are atmosferă, deoarece echipa responsabilă cu lucrările nu a detectat o cantitate semnificativă de niciun element sau moleculă.
Cu toate acestea, există certitudinea că nu există metan în atmosfera posibilă. Asta pentru că, dacă ar fi metanul acolo, blocarea luminii stelelor ar fi suficient de puternică pentru a face dificilă observarea exoplaneta. Totuși, cercetătorii nu au exclus alte tipuri de compoziții atmosferice, cum ar fi cea formată din dioxid de carbon pur.
Temperatura de acolo este cu câteva sute de grade mai caldă decât cea a Pământului, ceea ce ar putea da LHS 475 b o atmosferă densă dominată de nori groși. Dacă acest scenariu este adevărat, lumea îndepărtată în cauză ar fi mai mult ca Venus – care are o atmosferă compusă din dioxid de carbon.
Potrivit unui comunicat oficial al NASA, rezultatele studiului acestei planete stâncoase de dimensiunea Pământului încă nu permit să se tragă concluzii definitive, dar deschid ușa unor viitoare studii detaliate ale lumilor îndepărtate. Predicția este că Webb se va întoarce din nou la LHS 475 b la mijlocul anului, tocmai pentru a obține spectre suplimentare ale compoziției sale planetare.
[SURSA]