Inelul de asteroizi din jurul stelei Formahaut a fost fotografiat pentru prima dată de telescopul spațial James Webb, oferindu-ne detalii impresionante despre această formațiune dincolo de sistemul nostru solar.
Telescopul spațial James Webb, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană, a reușit să captureze prima imagine a unui inel de asteroizi din afara sistemului nostru solar. Această performanță istorică ne permite să observăm cum arată un inel de asteroizi în afara sistemului nostru solar. Inelul de asteroizi se află în jurul stelei Formahaut, o stea tânără și fierbinte situată la aproximativ 25 de ani-lumină distanță față de Pământ. Este atât de aproape încât este vizibil pe cerul nocturn, în constelația Piscis Austrinus.
Sistemul Formahaut are trei inele anidate care se întind pe o distanță de 23 de milioane de kilometri, adică de 150 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare. Potrivit primelor observații ale lui James Webb, această formațiune ar avea o natură mai complexă decât cele pe care le găsim în sistemul nostru solar, cum ar fi Centura Kuiper – dincolo de Neptun – sau centura principală – situată între Jupiter și Marte.
Deși inelul de asteroizi din jurul stelei Formahaut a fost descoperit în 1983, când NASA și-a îndreptat Satelitul Astronomic Infraroșu către locația stelei, abia acum, cu ajutorul lui James Webb, a fost posibil să se confirme existența celor două inele interne ale sistemului.
„Eu aș descrie Formahaut ca fiind arhetipul discurilor de detritus pe care le găsim în alte locuri ale galaxiei noastre, pentru că are componente similare cu cele pe care le avem în propriul nostru sistem planetar”, comentează András Gáspár, autorul principal al studiului care a dezvăluit rezultatele lui James Webb.
Observând modelele acestor inele, putem începe să avem o mică idee despre cum ar trebui să fie un sistem planetar, dacă am putea să facem o fotografie suficient de profundă pentru a vedea planetele suspecte.
James Webb continuă să dezvăluie surprizele universului din jurul nostru. Conform rezultatelor, inelul interior de asteroizi este de zece ori mai mare decât se aștepta inițial, însă asta nu e tot. S-a dezvăluit că cel de-al doilea inel observat are o înclinație de cel puțin 23 de grade față de toate celelalte elemente care orbitează steaua. Care este motivul din spatele acestui fenomen? Totul pare să indice că este rezultatul planetelor care orbitează în jurul Formahaut.
„Inelele din jurul lui Formahaut sunt o specie de roman polițist: unde sunt planetele?”, comentează George Rieke, unul dintre astronomii implicați în studiu. „Cred că nu e un salt prea mare să spunem că probabil există un sistem planetar cu adevărat interesant în jurul stelei”.