Un pas major în industria semiconductorilor, TSMC anunță construcția unei fabrici în Dresde, Germania, cu sprijinul guvernului german și al unor companii locale.
O investiție majoră în inovație și tehnologie
TSMC, compania taiwaneză de semiconductori, a confirmat recent că va construi o fabrică în Dresde, Germania. Această inițiativă, denumită European Semiconductor Manufacturing Co., beneficiază de o investiție semnificativă din partea guvernului german și implicarea unor companii locale.
Detalii despre noua fabrică
Se preconizează că fabrica din Dresde va începe construcția în a doua jumătate a anului 2024 și se așteaptă să fie finalizată până în 2027. Odată ce va fi funcțională, aceasta va produce până la 40.000 de waferi de 300 milimetri pe lună, folosind tehnologia de proces CMOS (22 și 28 nanometri) și FinFET (12 și 16 nanometri). Principalul obiectiv al acestei fabrici este să satisfacă nevoile de cipuri din sectoarele industriale și auto.
Dresde a fost ales ca locație pentru noua fabrică după ce TSMC a primit un sprijin de 5 miliarde de euro din partea guvernului german. Această regiune este recunoscută pentru producția de cipuri, cu unul din trei semiconductori fabricați în Europa provenind din Sajonia.
Chancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat că Germania devine principalul loc pentru producția de semiconductori în Europa. În plus, ministrul Economiei, Rober Habeck, a menționat că se va dezvolta un ecosistem real pentru fabricarea cipurilor, care va beneficia întregul sector.
Strategia europeană pentru a evita o altă criză a cipurilor
Această nouă fabrică face parte dintr-o strategie a Uniunii Europene de a asigura aprovizionarea cu semiconductori, în special după criza provocată de pandemie. Parlamentul European a aprobat „Legea Europeană a Cipurilor”, un plan de subvenție de 43 miliarde de euro pentru a dubla capacitatea de producție a cipurilor până în 2030.
European Semiconductor Manufacturing Co. va fi a doua fabrică a TSMC în afara Asiei și va avea colaborări cu companii precum Bosch, Infineon și NXP Semiconductors. Proiectul are un cost estimat de 10 miliarde de euro, jumătate fiind subvenționată de guvern.
Această investiție marchează un pas major în evoluția industriei semiconductorilor în Europa și subliniază angajamentul Germaniei de a fi un lider în acest domeniu. Cu sprijinul guvernamental și colaborarea cu companii de top, viitorul producției de cipuri în Europa pare a fi luminos.