Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativa progresiva care le răpește persoanelor memoria și capacitățile cognitive. Deși s-au înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea unor tratamente care încetinesc progresia bolii, identificarea timpurie a acesteia rămâne o prioritate de top pentru cercetători. Un nou test sangvin dezvoltat la Universitatea din Pittsburgh ar putea oferi o modalitate mai rapidă și mai ieftină de diagnosticare a bolii Alzheimer.
Provocările legate de detectarea bolii Alzheimer
În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer presupune găsirea a trei markeri specifici în organism. Cu toate acestea, procesul poate fi o provocare, deoarece necesită adesea o puncție lombară sau o imagistică cerebrală costisitoare. Deși este posibil să se detecteze Alzheimer printr-o singură scanare a creierului, acest lucru nu schimbă costul ridicat al procedurii.
Testarea sângelui pentru depistarea bolii Alzheimer
Profesorul Thomas Karikari și echipa sa de la Universitatea din Pittsburgh lucrează la un test de sânge pe bază de anticorpi care poate detecta proteina tau derivată din creier, o proteină strâns legată de Alzheimer. Capacitatea de a detecta proteina tau printr-un test de sânge ar putea permite diagnosticarea mai rapidă a bolii și ar putea reduce povara financiară asupra pacienților, care se confruntă deja cu costuri semnificative în încercarea de a încetini progresia bolii Alzheimer.
Monitorizarea nivelurilor de tau derivat din creier în sânge ar putea, de asemenea, să îmbunătățească studiile clinice pentru tratamentele împotriva Alzheimer și să ofere speranță persoanelor care suferă de această boală.