Un nou tip de plasture „inteligent” poate ajuta la vindecarea rănilor grave cu 25% mai repede

Un nou tip de plasture "inteligent" poate ajuta la vindecarea rănilor grave cu 25% mai repede

Într-un studiu recent publicat în Nature Biotechnology, oamenii de știință au dezvoltat un nou tip de plasture care poate vindeca răni grave cu 25% mai repede decât plasturele obișnuite. Acest dispozitiv flexibil nu are nevoie de baterii; în schimb, folosește senzori pentru a monitoriza rana și pentru a furniza simultan tratamente de vindecare specifice.

„Prin sigilarea rănii, plasturele inteligent protejează în timp ce vindecă”, a declarat cercetătorul principal Yuanwen Jiang, profesor la Universitatea Stanford, într-un comunicat. „Dispozitivul este în curs de brevetare”.

„Dar nu este un instrument pasiv. Este un dispozitiv de vindecare activă care ar putea transforma standardul de îngrijire în tratamentul rănilor cronice.”

Plasturele de înaltă tehnologie repară țesuturile cu ajutorul stimulării electrice și al biosenzorilor. Un prototip miniatural al tehnologiei a fost testat pe șoareci în SUA, în timp ce echipa a urmărit datele pe un telefon inteligent – totul fără fire.

plasture inteligent
Acest dispozitiv flexibil, fără baterii, nu numai că monitorizează rana, dar oferă și tratamente de vindecare adaptate.

„…grupul de tratament s-a vindecat cu 25% mai repede și cu 50% mai bine în ceea ce privește remodelarea pielii”, a declarat Jiang pentru South West News Service.

Stratul electronic al bandajului „inteligent” are o grosime de numai 100 de microni, ceea ce echivalează cu un fir de păr uman. Această peliculă subțire include componente precum un microcontroler, o antenă radio, o memorie, un stimulator electric, biosenzori și alte diverse obiecte. Sub acest echipament minuscul se află un hidrogel catifelat și ingenios care asigură stimularea electrică vindecătoare și colectează eficient datele de la biosenzori. Stimularea electrică a fost cunoscută în trecut pentru a limita cu succes infecțiile bacteriene, precum și pentru a vindeca orice țesut deteriorat.

Cercetătorii au descoperit că stimularea nu numai că a crescut populațiile de celule albe din sânge ale sistemului imunitar, dar și creșterea pielii și viteza de închidere a rănilor. Bandajul „inteligent” face acest lucru prin circulația sângelui în zonă, ceea ce, la rândul său, reduce semnificativ cicatrizarea.

S-a demonstrat că plasturele funcționează prin declanșarea unei gene antiinflamatorii numite SELENOP, care ajută la eliminarea agenților patogeni și la repararea rănilor. De asemenea, acesta activează o altă genă numită APOE, care îmbunătățește creșterea mușchilor și a țesuturilor moi.

Circuitele dispozitivului utilizează detectoare de temperatură pentru a identifica eventualele probleme, cum ar fi o infecție. De asemenea, modelul conține un polimer care se lipește în siguranță de o rană atunci când este necesar și se îndepărtează foarte ușor.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...