Un om de știință apelează la crowdfunding pentru a testa ipoteza conform căreia trăim într-o simulare

Un om de știință apelează la crowdfunding pentru a testa ipoteza conform căreia trăim într-o simulare

V-ați întrebat vreodată dacă trăim într-o realitate simulată? Este o întrebare pe care tot mai multe persoane și oameni de știință și-o pun. Oricât de neverosimilă ar părea, această teorie a devenit destul de cunoscută în ultimii ani. Acum, un fizician susține că are o modalitate de a testa ipoteza simulării și caută finanțare în acest sens. Într-un eseu pentru The Conversation, Melvin Vopson, de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, susține că un univers simulat ar putea conține o mulțime de biți de informație care ar reprezenta un cod. Prin detectarea acestor biți, el spune că ar fi posibil să se demonstreze ipoteza simulării. Deși ideile lui Vopson sunt cu siguranță întâmpinate cu scepticism de mulți, testul propus de el ar putea oferi într-o bună zi dovezi pentru una dintre cele mai fascinante teorii despre realitatea noastră.

Propria teorie a fizicianului, recent propusă „principiul echivalenței masă-energie-informație (M/E/I)„, sugerează că biții de informație ar avea o masă mică. Dacă masa acestor biți poate fi găsită, adaugă el, aceștia ar putea fi detectați. Teoria sa M/E/I presupune că informația este o a cincea formă de materie din univers – după solid, lichid, gazos și plasmă. Experimentul ar da astfel chiar un sens frumos haosului.

„Experimentul constă în ștergerea informațiilor conținute în interiorul particulelor elementare, lăsându-le pe acestea și antiparticulele lor să se anihileze într-o străfulgerare de energie”, a scris fizicianul, „emițând fotoni, sau particule de lumină”.

Vopson testează dacă biții de informație există, introducând în opusul lor particule care îi conțin. Dacă teoria se dovedește a fi corectă, explozia rezultată ar trebui să emită fotoni de tip giveaway. Pentru a face acest lucru, a scris Vopson pe pagina sa Indiegogo, el intenționează să „construiască un sistem de anihilare pozitron-electron” care să conțină „componente personalizate care vor permite detectarea simultană a fotonilor gamma și [infraroșu]”.

Deși campania de finanțare a strâns 1.000 de dolari din obiectivul total de aproximativ 219.000 de dolari, este totuși convingător faptul că cineva ia în sfârșit măsuri cu privire la teoria „realității simulate”. Nu se știe ce va rezulta din acest experiment, dar rezultatele ar trebui să fie totuși interesante.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un comentariu

Share to...