Apple M1 este primul Apple Silicon: vine pe MacBook Air, Pro si Mac mini

Apple M1

Primul protagonist al evenimentului One More Thing de la Apple a fost noul SoC M1, primul Apple Silicon dedicat lumii Mac, mai exact celor din gama medie (și nu numai!) Reprezentat de seriile MacBook Air, Pro și Mac mini. .

În ceea ce privește compartimentul CPU, cele 4 nuclee de înaltă performanță acceptă executarea arhitecturilor ultra-largi (sunt necesare mai multe detalii despre acest lucru, dar este probabil ca doar aceste nuclee să fie utilizate de Rosetta 2) și să împartă 12 MB de Cache L2 (în plus față de 128 KB de cache de date și 192 KB de cache de instrucțiuni), clusterul de consum redus , pe de altă parte, acceptă doar arhitectură largă și partajează 4 MB de cache L2 (și 64 KB de cache de date 128 KB pentru instrucțiuni). Acesta este capabil să se potrivească cu performanța procesorului dual core prezent pe gama de bază curentă (acum anterioară) MacBook Air.

M1

Pe partea GPU, totuși, Apple a echipat M1 cu o soluție cu 8 nuclee (chiar dacă există o variantă cu 7 nuclee pe baza Air) capabilă să furnizeze 2,6 TFLOPS de putere. Acesta este un fapt care poziționează GPU la un nivel mult mai ridicat decât toate celelalte soluții integrate de pe piață. Acest lucru permite M1 să facă față sarcinilor de muncă relativ grele, cum ar fi redarea video 4K și jocurile cu performanțe mai mari, cu ușurință.

Alegerea de a integra toate componentele principale într-un singur cip a permis Apple să revizuiască utilizarea memoriei, care este acum partajată între toate componentele , fără a fi nevoie să separe sistemul de video. Evident, SoC include și multe tehnologii proprietare, inclusiv noul ISP dedicat, Neural Engine și Secure Enclave pe care le-am aflat deja de la cipurile iPhone. Există, de asemenea, sisteme de decodare hardware pentru principalele formate multimedia și pentru criptarea AES a memoriei SSD.

M1 este echipat cu un controler pentru porturile Thunderbolt / USB 4 și, cu cele 16 miliarde de tranzistoare , este unul dintre cele mai puternice cipuri realizate vreodată de compania Apple. Procesul de producție este același la 5nm – pentru prima dată în domeniul PC – pe care îl găsim pe Apple A14 Bionic, SoC- ul iPhone 12.

Noul proces de producție și schimbarea arhitecturii au permis Apple să îmbunătățească semnificativ raportul performanță / Watt ; pentru a obține performanța unui cip echivalent este necesară doar 1/4 din consumul de energie.

Prin urmare, Apple M1 este capabil să ofere performanță și consum la niveluri foarte diferite în comparație cu alternativele Intel din aceeași gamă ( dar acesta este un discurs care va trebui aprofundat odată cu primele recenzii ale noilor Mac-uri ), cu toate acestea hardware-ul singur nu este suficient. De fapt, Apple a dezvoltat macOS 11 Big Sur chiar în jurul Apple Silicon, reușind să optimizeze sistemul de operare în executarea unor funcții precum executarea JavaScript, navigarea pe web și trezirea rapidă.

Noul Apple M1 este echipat cu MacBook Air, MacBook Pro 13 și Mac mini, dar multe alte Mac așteaptă să fie actualizate în următorii câțiva ani: abia așteptăm să descoperim potențialul succesorilor săi.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...