Centrul de date OVH distrus de flăcări: care vor fi consecințele?

În urmă cu cateva  zile, un incendiu violent a distrus complet un centru de date OVH, ceea ce a determinat căderea mai multor site-uri.

Cine este OVH?

Să începem de la început. OVH este cel mai mare furnizor de hosting din Europa și al treilea ca mărime din lume. Compania cloud computing oferă servere private virtuale, servere dedicate și alte servicii web. Pe 10 martie, în jurul orei 3 dimineața, un incendiu violent a distrus complet o clădire cu patru etaje și a avariat încă trei. Aceste clădiri conțineau în ele centrele de date ale companiei franceze.

După aproximativ patru ore, incendiul a fost stins, iar CEO-ul OVH a anunțat imediat că în următoarele două săptămâni vor fi reconstruite părțile principale ale celor trei clădiri mai puțin compromise și că vor fi verificate conexiunile pentru a relua lucrările. „Din fericire” se pare că s-a pierdut doar centrul de date al celei mai afectate clădiri, dar în acest moment nu este încă clar amploarea pagubelor suferite.

Care vor fi consecințele?

În mod clar, primele consecințe tangibile se referă la imposibilitatea pentru multe site-uri de a reveni imediat online și se pare că chiar și cineva și-a pierdut complet datele. Printre acestea se numără și producătorul de jocuri video Rust. Incidentul a dus la pierderea totală a datelor, fără a lăsa nicio posibilitate de recuperare. În ciuda acestui fapt, se pare că compania a reușit să restabilească serviciile destul de repede.

Multe municipalități, companii și administrații publice din alte tari, care utilizează sistemul cloud OVH, au întâmpinat, de asemenea, diverse probleme în orele imediat următoare dezastrului. Din fericire, situația se rezolvă încet și multe site-uri sunt deja operaționale.

Ce ne învață dezastrul datacenterului OVH?

Incidentul din centrul de date OVH ne face să înțelegem încă o dată cum lumea internetului nu este liberă de riscuri și catastrofe „fizice”. Din păcate, acest tip de incident se poate întâmpla oricând, dar din acest motiv este deosebit de important ca organele publice care gestionează servicii de importanță critică pentru populație să aibă întotdeauna o copie de rezervă „plan B” pentru furnizarea de date și servicii.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...