Zatko este un hacker binecunoscut care a fost numit director de securitate la Twitter în urmă cu doi ani. În ianuarie, Twitter a anunțat că Zatko părăsește compania din motive necunoscute. Potrivit rapoartelor recente, Zatko a intentat luna trecută un proces împotriva Twitter la Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC), Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) și Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA. El acuză Twitter de vulnerabilități grave în protecția securității și conturile de spam.
Zatko susține că directorii Twitter nu au avut resursele necesare pentru a înțelege pe deplin numărul real de conturi bot de pe platforma Twitter. În plus, ei ar fi puțin interesați să știe acest lucru. După cum știm cu toții, Twitter este în prezent implicat într-o luptă juridică cu CEO-ul Tesla, Elon Musk, în legătură cu problema conturilor bot (spam).
Twitter a indicat în dosarele de reglementare că numărul de conturi de bot de pe platforma sa reprezintă mai puțin de 5% din total. Cu toate acestea, Musk este sceptic, spunând că Twitter ar putea avea până la 20% utilizatori falși. Un judecător va judeca cazul timp de cinci zile pe 17 octombrie.
Până acum, nici Zatko, nici Elon Musk nu au comentat această problemă. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că Zatko a fost concediat în ianuarie pentru conducere slabă și performanță slabă. Într-o declarație pentru Time, întrebat despre dezvăluirile denunțătorului, purtătorul de cuvânt a spus:
„…Securitatea și confidențialitatea au fost de mult timp priorități la nivel de companie la Twitter și mai avem mult de lucru. Dl Zatko a fost concediat din funcția de senior de la Twitter în urmă cu peste șase luni din cauza performanței slabe și a conducerii ineficiente. Deși nu am avut acces la acuzațiile specifice la care se face referire, ceea ce am văzut până acum este o relatare a practicilor noastre de confidențialitate și securitate a datelor care este plină de inconsecvențe și inexactități și nu are un context important.”
„Acuzațiile domnului Zatko și momentul oportunist al acestuia par menite să atragă atenția și să dăuneze Twitter, clienților și acționarilor săi”.
Twitter
Elon Musk i-a cerut documente cofondatorului Twitter Jack Dorsey. Motivul este că Musk se află într-o luptă juridică cu Twitter, deoarece vrea să inverseze planul de preluare Twitter. Dorsey a demisionat din funcția de CEO Twitter în noiembrie și a părăsit consiliul de administrație Twitter în mai. Musk a fost de acord cu o preluare a lui Twitter în aprilie. Cu toate acestea, Musk i-a cerut lui Dorsey documente și notificări legate de acord și de conturi false.
Atât Elon Musk, cât și Jack Dorsey consideră că algoritmii ar trebui să fie mai transparenți și să ofere utilizatorilor mai mult control. Dorsey crede că modelul de publicitate împiedică dezvoltarea Twitter. Musk, pe de altă parte, vrea ca Twitter să se concentreze mai mult pe taxele de abonament și alte servicii. Aceste servicii ar putea include servicii de transfer de bani între utilizatori.
[SURSA]