Lipsa globală de cipuri pentru semiconductori: tot ce ar trebui să știți

Lipsa globală de cipuri pentru semiconductori

În ultimele câteva luni, o lipsa mare de semiconductori a schimbat foarte mult industria IT. Dacă ați încercat recent să cumpărați o placă grafică, ați ști. Pentru a clarifica, de la lipsa unei invenții vechi de șase decenii la computere și dispozitive simple și aceasta lipsa a ajuns si la cele mai mari și mai scumpe mașini din intreaga lume.

Lipsa globală de cipuri are loc în întreaga lume, întrucât cererea de semiconductori a depășit cu mult aprovizionarea preexistentă. În același sens, lipsa a afectat totul, de la smartphone-uri și până la mașini.

Despre ce „cipuri” vorbim?

Lipsa globală de cipuri pentru semiconductori

„Cipurile” sunt realizate în esență din circuite electronice integrate, așezate deasupra unei mici placi de siliciu. Sunt folosite mai ales pentru a regla fluxul de electricitate și sunt folosite figurativ peste tot. Mai mult decât atât, acestea sunt cunoscute sub denumirea de cipuri sau microcipuri semiconductoare.

„De ce sunt acestea chiar importante”, vă întrebați? Pentru început, aceste cipuri semiconductoare pot găzdui miliarde de tranzistoare – adică sunt mici și sunt eficiente. Cipurile cu circuite integrate (IC) au atât de multe cazuri de utilizare încât este greu să le numeri.

Circuitele integrate fac parte din toate dispozitivele care au un anumit nivel de control al microprocesorului, ceea ce înseamnă că sunt esențiale în procesoare / APU-uri, GPU-uri și în majoritatea dispozitivelor portabile. Dezvoltarea lor sofisticată ca un pachet mic este cauza utilizării lor pe scară largă.

Prin urmare, aceste beneficii imediate au făcut ca microcipurile să fie vitale. De acum, un număr destul de mare de tehnologii pur și simplu nu pot funcționa fără ele.

De ce există o lipsa de cipuri?

Deficitul de cipuri a fost peste tot pe internet încă de când a început pandemia anul trecut. Cu toate acestea, există diverse motive – mari sau mici, care au contribuit grav la lipsa globală de cipuri.

Pandemia și problemele producătorilor

În primul rând, nu există nicio îndoială că cel mai evident motiv al deficitului este pandemia Covid-19. De îndată ce guvernele din întreaga lume au impus blocaje, a început cultura Work From Home și Online Education. Și odată cu asta, a început nevoia de mai multe laptopuri, PC-uri, monitoare externe și altele.

Dar cum ar putea aceste cheltuieli meschine să provoace o problemă globală? În termeni mai simpli, majoritatea, dacă nu toate gospodăriile au cheltuit mult pe produse electronice după ce a început pandemia, iar companiile au furnizat și hardware-ul necesar angajaților lor.

În consecință, cererea de electronice care conțin cipuri de siliciu a crescut și, evident, nu a existat suficientă ofertă. Am văzut că prețurile placilor video cresc inexplicabil de mari, dar este real. Companiile nu pot livra produse în același ritm și preț ca înainte; se datorează în principal faptului că angajații lucrează de acasă. De exemplu, producția a avut un mare succes, deoarece exploatarea fizică a fabricilor la capacitate maximă a fost o treabă solicitantă în ultima vreme.

Dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, este probabil ca lanțurile de aprovizionare să rămână întrerupte încă un an, întrucât cererea este în continuă creștere și se adaugă doar restanțelor pentru producători. Acestea fiind spuse, este sigur să presupunem că Covid-19 a afectat foarte mult industria semiconductoarelor.

Mai mult, o lipsa severă de apă în Taiwan a afectat Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), una dintre cele mai substanțiale companii din lume care produce cipuri semiconductoare. Pentru a avea o idee corectă despre semnificația companiei, TSMC produce cipurile Apple M1 și componentele NVIDIA. Adică TSMC este destul de capabil.

Lipsa globală de cipuri pentru semiconductori

Vorbind în mod specific despre SUA, recentul lor război comercial împotriva Chinei i-a obligat să nu se mai bazeze pe producătorii chinezi de cipuri de semiconductori. Prin urmare, singurele alternative ale țării au fost TSMC și Samsung.

Placile video și criptomonede

Spoturile s-au deplasat recent către GPU-uri și faimoasele tendințe criptomonede pentru toată lumea. Dacă știți ceva despre piesele PC-ului și / sau despre placi video, cu siguranță ați fi auzit despre creșterea prețurilor GPU-urilor. De la sfârșitul anului 2020, prețurile placilor video au un grafic similar cu Bitcoin și Ethereum .

Contextual, de la creșterea Ethereum în 2017, prețurile GPU au înregistrat o creștere constantă, care este o urmărire precisă a prețului Ethereum. Mai mult, înainte către un alt boom al pieței criptografice începând cu sfârșitul anului 2020, prețurile GPU au atins noi culmi, ceea ce este destul de precis. Exploatarea minieră a criptomonedelor a atins un record istoric.

Graba minerilor cripto care stochează GPU-uri în vrac nu a însemnat decât un singur lucru – nu mai există stocuri pentru consumatorii obișnuiți. La fel, unii oameni au început să vândă GPU-uri neoficial pe piața neagră, și asta la rate extrem de ridicate.

Lipsa globală de cipuri pentru semiconductori

Venind către consumatorii obișnuiți, piața computerelor a înregistrat cea mai substanțială creștere de 13,1% de la ultima creștere de acum un deceniu. Cu toate acestea, văzând creșterea catastrofală a prețurilor GPU, utilizatorii veterani de PC-uri nu au putut face upgrade.

Mai mult, NVIDIA și AMD au lansat următoarea serie de GPU-uri, dar nu toată lumea a putut să o obțină. Companii precum NVIDIA și AMD trebuie să comande cipuri în avans pentru a produce GPU-uri. Deși, atunci când există o lipsă a acestei scări, este evident că producția de plăci grafice a avut un succes.

Prin urmare, disponibilitatea GPU-urilor mai noi a fost redusă de ceva vreme. În același timp, a apărut o lipsă critică a modulului de memorie DRAM din cauza acelorași probleme în Taiwan. Modulele DRAM sunt componente de bază utilizate în diferite hardware, cum ar fi plăcile grafice și SSD-urile.

În concluzie, cererea de plăci grafice a crescut din cauza tendințelor criptomonedelor. Pentru a compensa acest lucru, producția accelerată a necesitat mai multe cipuri semiconductoare, care au un rol major în lipsa cipurilor.

Cine este afectat de lipsa semiconductorilor?

O mare varietate de industrii sunt afectate de lipsa cipurilor menționate. De la smartphone-uri la automobile. Samsung, gigantul tehnologic sud-coreean, a declarat că lipsa a afectat producția sa de televiziune și aparate. De asemenea, în timpul apelului de câștig Apple al Q3’2021, CEO-ul Tim Cook a fost îngrijorat de faptul că lipsa ar putea avea impact asupra liniilor de produse Apple și iPad.

Microsoft a anuntat, de asemenea, o scădere a veniturilor din Windows OEM cu 4%, cauzată direct de întreruperea lanțurilor de aprovizionare. Consolele de ultimă generație ale Microsoft, Xbox Series X / S și PlayStation 5 de la Sony au fost anunțate de ceva vreme, dar disponibilitatea este redusă pentru ambele mărci.

În mod semnificativ, NVIDIA și AMD au primit un succes așa cum am menționat anterior. Lipsa GPU a determinat consumatorii obișnuiți, cum ar fi jucătorii, să plătească o sumă mai mare de bani. Plata unei sume care depășește prețul de vânzare recomandat (prețul de vânzare cu amănuntul sugerat de producător) percepută de importatori și distribuitori ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru toată lumea. CEO-ul AMD, Lisa Su, a subliniat într-un interviu public că oferta companiei ar putea rămâne strânsă în cea mai bună parte a anului 2021.

Cine este afectat de lipsa semiconductorilor

Venind în industria automobilelor, lanțurile de producție și aprovizionare au avut un succes major. Lipsa de cipuri va avea un impact asupra pieței auto până în 2022. Bloomberg a raportat că, pentru a face față deficitului de cipuri, producătorii de automobile renunță acum la caracteristicile de ultimă generație. Giganții automobilelor, cum ar fi Ford, Volkswagen, Renault și multe altele, sunt lovite puternic de aceasta criza. Toyota își reduce producția în Japonia și America de Nord din cauza aceluiași lucru.

Lumea nu și-a pierdut speranța și găsește soluții alternative pentru a rezolva problema deficitului. De exemplu, Tesla și-a reamenajat întregul software pentru a înlocui cipurile semiconductoare, așa cum a raportat The Verge. Pe de altă parte, AMD și-a sporit cheltuielile pentru departamentul de producție, astfel încât lanțurile de aprovizionare să prospere. Acestea fiind spuse, NVIDIA chiar a redus la jumătate rata de hash pe GPU-urile sale RTX 3060 pentru a împiedica exploatarea de către mineri.

Când se va sfârși această suferință?

Toată lumea, o companie sau o persoană care deține o autoritate semnificativă în industria tehnologică are o părere despre cum și când se va termina această lipsa de cipuri semiconductoare. Aportul cheie este – nu se termină destul de curând. Experții spun că problema nu va rezolva rapid și că este firesc pentru o criză atât de mare.

CEO-ul producătorului de cipuri STMicroelectronics, Jean-Marc Chery, a declarat că lipsa va dura probabil cel puțin doi ani. „Lucrurile se vor îmbunătăți treptat în 2022”, a spus Chery, „dar vom reveni la o situație normală … nu înainte de prima jumătate a anului 2023.”

CEO-ul NVIDIA, Jensen Huang, a declarat anterior că lipsa GPU-ului va dura până la sfârșitul anului 2021. Cu toate acestea, Huang a adăugat: „M-aș aștepta să vedem un mediu limitat de aprovizionare pentru marea majoritate a anului viitor, cred că în acest moment, ” .

După apelul trimestrial realizat de Intel, CEO-ul Pat Gelsinger a declarat că deficitul global de microcipuri cu semiconductori ar putea dura până în 2023, când industria va reuși să recupereze complet cererea.

TSMC a crescut prețurile cipurilor cu 10% de anul trecut. Și acum, producătorul de cipuri a revenit. Compania intenționează să crească prețul cipurilor sale avansate (7nm și mai puțin) cu aproape 10%. În plus, cipurile construite pe noduri de 16nm și peste ar putea avea o creștere de până la 20%, potrivit unui raport al DigiNews , descoperit pentru prima dată de Tom’s Hardware.

Personal, cred că aceasta este o problemă prea importantă pentru a fi ignorată, iar pandemia a provocat o lipsa în toate industriile care există. Ar trebui să vedem o recidivă în starea normală în următorii ani.

Concluzie

În concluzie, lipsa microcipurilor cu semiconductori este la fel de reală pe cât se poate de reală și este o problemă pentru diverse industrii care duce în cele din urmă la o economie proastă. Toată lumea, inclusiv consumatorii obișnuiți, este afectată. În ultimele luni, majoritatea mărcilor au crescut prețurile mașinilor. Smartphone-urile, chiar și cele bugetare se confruntă cu creșteri de prețuri.

În plus, prețurile GPU sunt foarte mari și este într-adevăr un moment nepotrivit pentru a construi PC-uri. În termeni mai simpli, criza este departe de a se termina și s-ar putea răspândi și în alte industrii. Am putut vedea lucrurile revenind la normal în 2023. Cu toate acestea, lumea încearcă să rezolve problema și să găsească soluții alternative și înlocuitori ori de câte ori este posibil.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...