ŞtiinţăLupta împotriva schimbărilor climatice: Inaugurarea celei...

Lupta împotriva schimbărilor climatice: Inaugurarea celei mai mari facilități de captare a carbonului din lume în Islanda

O nouă eră în tehnologia verde

Într-un efort de a aborda problemele schimbărilor climatice, compania elvețiană Climeworks a deschis oficial cea mai mare facilitate de captare a carbonului din lume. Această realizare semnificativă marchează un pas important înspre obiectivul global de a reduce emisiile de CO2 din atmosferă.

- Publicitate-

Noua facilitate, denumită Mammoth, este situată în Islanda și are capacitatea de a extrage aproximativ 36.000 de tone de CO2 din aer în fiecare an. Acesta depășește cu mult capacitatea anterioarei facilități, Orca, care putea extrage 4.000 de tone anual. Mammoth se mândrește cu 72 de ventilatoare industriale care lucrează neobosit pentru a purifica aerul pe care îl respirăm.

Spre deosebire de alte tehnici care caută să recicleze CO2, Climeworks alege să stocheze în mod permanent acest gaz în subsol. Procesul implică separarea CO2 de vapori de apă, comprimarea acestuia, dizolvarea în apă și apoi pomparea în bazaltul vulcanic de la 7300 de metri subteran. Aici, CO2 reacționează cu mineralele din rocă, formând cristale solide și creând rezervoare naturale de carbon.

Provocările și necesitatea unei expansiuni masive

Jan Wurzbacher, co-fondatorul Climeworks, subliniază nevoia urgentă de a construi mai multe și mai mari facilități de captare a carbonului pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2050. Cu toate că Mammoth este o realizare impresionantă, ea reprezintă doar o fracțiune mică din cantitatea necesară de CO2 ce trebuie eliminată anual din atmosferă.

Pentru a atinge obiectivele ambițioase de captare a carbonului, Climeworks indică necesitatea suportului politic. În Statele Unite, administrația Biden a promis să investească 4 miliarde de dolari în dezvoltarea sectorului de captare a carbonului, iar Departamentul Energiei a lansat programul „Carbon Negative Shot” pentru a promova tehnologiile de captare a carbonului mai accesibile.

Deși Climeworks promovează captarea carbonului ca o soluție viabilă, există voci critice care argumentează că aceasta este costisitoare și necesită prea multă energie. Acești critici pledează pentru o tranziție rapidă către surse de energie regenerabilă, în loc să se investească în tehnologii de captare a carbonului.

Inaugurarea facilității Mammoth reprezintă un pas înainte în lupta împotriva schimbărilor climatice, oferind un exemplu de tehnologie inovatoare și determinare în abordarea acestor provocări globale. Cu toate acestea, este clar că pentru a atinge obiectivele climatice pe termen lung, este necesar un efort concertat la nivel global, implicând atât inovații tehnologice, cât și schimbări politice și sociale.

- Publicitate-
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Trending