Cercetătorii de la Stanford au creat un prototip de panou solar care poate produce energie zi și noapte. Funcționează ca un panou standard și transformă energia solară în energie electrică în timpul zilei, dar noaptea un generator termoelectric (TEG) încorporat generează electricitate din diferența de temperatură dintre celulele fotovoltaice și mediu.
Astfel, căldura zilei este captată de radiator. Când căldura este emisă în mod natural în mediu în timpul nopții, un procent din aceasta poate fi captată de TEG și un material care captează lungimile de undă termice. Tehnologia nu este nouă, dar în acest caz colectarea de energie pe timp de noapte este semnificativ mai mare decât eforturile anterioare, aducând producția de energie pe timp de noapte cu un pas mai aproape de aplicațiile din lumea reală.
Bineînțeles, mai rămân câteva provocări, precum faptul că energia produsă noaptea este de doar 50mW/m2 față de aproximativ 1.000W/m2 produse de panourile solare tipice (rețineți că am trecut de la mW la W). În plus, căldura generată scade relativ rapid pe măsură ce panourile se răcesc noaptea, ceea ce duce la o cantitate din ce în ce mai scăzută de energie electrică generată noaptea.
Cu toate acestea, tehnologia există și ar putea fi utilizată în aplicații cu cerințe reduse de energie electrică sau în locuri în care este disponibilă o sursă de căldură fiabilă. În orice caz, suntem la zeci de ani de o aplicație comercială.
Cercetarea a fost publicată în Applied Physics Letters.
[SURSA]