Ce-ar fi dacă o inteligență artificială ar putea să-ți interpreteze imaginația și să transforme imaginile din mintea ta în realitate? Deși aceasta poate suna ca o poveste cyberpunk, oamenii de știință au reușit exact asta într-un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că pot crea imagini precise și de înaltă rezoluție ale activității creierului.
După cum se precizează într-un articol publicat în decembrie anul trecut, imagini de înaltă rezoluție și foarte precise ale activității creierului (semnale fMRI ) au fost create cu instrumentul popular de creare a imaginilor de inteligență artificială Stable Diffusion. Autorii studiului remarcă, de asemenea, că, spre deosebire de studiile anterioare, nu au fost nevoie să antreneze sau să ajusteze modelele AI pentru a crea aceste imagini.
Afirmând că acest studiu este o privire asupra proceselor interne ale modelelor de difuzie, cercetătorii au afirmat că studiul este primul care oferă o interpretare cantitativă a modelului din perspectivă biologică. De exemplu, cercetătorii au creat o diagramă care arată corelația dintre stimuli și nivelurile de zgomot din creier. Cu cât stimulii sunt mai mari, cu atât nivelul de zgomot este mai mare. Ca urmare, imaginea devine și o rezoluție mai mare.
Într-o altă diagramă, cercetătorii arată chiar modul în care diferite rețele neuronale din creier intră în joc și elimină zgomotul pentru a reconstrui o imagine. Odată cu progresul AI generativ, tot mai mulți cercetători testează modul în care modelele AI pot funcționa cu creierul uman. Acest studiu, pe de altă parte, poate fi considerat o cercetare preliminară.