Oamenii de știință creează inteligență artificială care transformă gândul în imagine

Marian Ciobanu
Oamenii de știință creează inteligență artificială care transformă gândul în imagine

Ce-ar fi dacă o inteligență artificială ar putea să-ți interpreteze imaginația și să transforme imaginile din mintea ta în realitate? Deși aceasta poate suna ca o poveste cyberpunk, oamenii de știință au reușit exact asta într-un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că pot crea imagini precise și de înaltă rezoluție ale activității creierului.

- Publicitate -

După cum se precizează într-un articol publicat în decembrie anul trecut, imagini de înaltă rezoluție și foarte precise ale activității creierului (semnale fMRI ) au fost create cu instrumentul popular de creare a imaginilor de inteligență artificială Stable Diffusion. Autorii studiului remarcă, de asemenea, că, spre deosebire de studiile anterioare, nu au fost nevoie să antreneze sau să ajusteze modelele AI pentru a crea aceste imagini.

Oamenii de știință creează inteligență artificială care transformă gândul în imagine

Afirmând că acest studiu este o privire asupra proceselor interne ale modelelor de difuzie, cercetătorii au afirmat că studiul este primul care oferă o interpretare cantitativă a modelului din perspectivă biologică. De exemplu, cercetătorii au creat o diagramă care arată corelația dintre stimuli și nivelurile de zgomot din creier. Cu cât stimulii sunt mai mari, cu atât nivelul de zgomot este mai mare. Ca urmare, imaginea devine și o rezoluție mai mare.

Oamenii de știință creează inteligență artificială care transformă gândul în imagine

Într-o altă diagramă, cercetătorii arată chiar modul în care diferite rețele neuronale din creier intră în joc și elimină zgomotul pentru a reconstrui o imagine. Odată cu progresul AI generativ, tot mai mulți cercetători testează modul în care modelele AI pot funcționa cu creierul uman. Acest studiu, pe de altă parte, poate fi considerat o cercetare preliminară.

Distribuie acest articol
By Marian Ciobanu Redactor-șef
Urmăriți:
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *