Windows 11 a fost lansat, am facut un articol special pentru acest lucru si il puteti gasi aici, in acest articol aflam despre functii noi, cerinte de sistem si multe altele.
Windows 11, funcții noi, data lansării, totul despre noul sistem de operare Microsoft – Acum este o certitudine: Windows 11 este bine destinat să înlocuiască Windows 10. Pentru această ocazie, Microsoft va organiza o conferință care promite să fie epică pe 24 iunie. Între timp, o versiune de Windows 11 s-a scurs deja pe internet. Oportunitatea de a face un tur rapid al sistemului și de a identifica toate noile caracteristici ale Windows 11 din timp, dar totusi speram ca ceea ce am vazut acolo sa nu fie tot si sa avem si alte noutati.
În timp ce Microsoft promisese în 2015 că Windows 10 va fi versiunea finală a celebrului său sistem de operare, gigantul Redmond și-a inversat decizia. După ce am anunțat în mai 2021 că următoarea actualizare a sistemului ar fi o adevărată mică revoluție, știm acum că în spatele acestei actualizări este de fapt … Windows 11!
Pentru că da, acum este o certitudine: Windows 11 este numele pe care Microsoft îl dă noului său sistem de operare. Fișierul ISO de instalare care s-a scurs recent pe web o dovedește. Prin urmare, am enumerat și analizat toate caracteristicile noi la care ne putem aștepta în această ediție a sistemului de operare. Și am încercat să răspundem la diferitele întrebări pe care le presupune o astfel de modificare: când va fi lansat Windows 11? Windows 10 va dispărea? Și, mai presus de toate, noul sistem de operare va fi gratuit ca predecesorul său pentru cei care au deja o licență a vechii versiuni?
CE ESTE NOU ÎN WINDOWS 11?
Potrivit lui Satya Nadella, actualul CEO al Microsoft, următorul Windows se transformă într-un mare eveniment: „În curând vom împărtăși una dintre cele mai importante actualizări Windows din ultimul deceniu, pentru a oferi dezvoltatorilor oportunități economice mai mari. L-am folosit în ultimele luni și sunt incredibil de fericit cu următoarea generație de Windows ”, a spus el în mai 2021.
Acest sistem de operare în cauză este, desigur, Windows 11. Microsoft nu a comunicat oficial numele, am putea rămâne pentru moment la etapa ipotezelor referitoare la conținutul său. Pentru ca doar o versiune de Windows 11 s-a scurs deja pe Web și că permite o idee serioasă despre noutățile sistemului de operare.
Windows 11 ar fi mai rapid decat Windows 10
Conform primelor repere, Windows 11 este deja mai rapid decât Windows 10 și ar trebui să vadă performanțele sale îmbunătățite odată cu actualizările. Evident, pentru moment, aceste rezultate ar trebui luate cu toate măsurile de precauție necesare, deoarece noua versiune a sistemului de operare nu a fost finalizată.
Cu toate acestea, dacă vrem să credem că primele teste efectuate folosind software cum ar fi Geekbench 5 sau Cinebech R23, Windows 11 ar fi cu 2-8% mai rapid decât predecesorul său. O cifră care poate ajunge la 10% atunci când testăm capacitățile sistemului de operare folosind browserul Chrome 91. Prin urmare, Microsoft ar fi reușit să-și optimizeze sistemul de operare, fără a schimba fundamental nucleul. Rețineți că testele au fost efectuate pe un procesor Lakefield Core i7-L16G7. Din partea noastră, așteptăm următoarea generație de CPU și o ediție definitivă a Windows 11 pentru a emite un aviz final cu privire la relevanța lor.
UN NOU MENIU START
Dacă Microsoft nu a „renovat” complet Windows 11 în comparație cu Windows 10, mai sunt de remarcat câteva schimbări mari. Să începem cu meniul Start . Așa cum se arată în captura de ecran de mai jos, pictograma Windows care deschide meniul Start nu mai este localizată în capătul stâng al barei de activități, ci în centrul acesteia. Când faceți clic pe el, observați imediat că meniul „plutește” deasupra pictogramei Windows, în timp ce în Windows 10, meniul era atașat la acesta.
Pictogramele prezente în meniul Start sunt prezentate în două categorii foarte distincte: prima listează comenzile rapide care sunt „fixate” pentru a le găsi mai repede (manipularea era deja posibilă cu Windows 10, dar aceste pictograme erau situate în cadrul drept al meniul Start, în timp ce în Windows 11, acestea sunt situate în cadrul superior). A doua secțiune tratează aplicațiile noi instalate sau actualizate, precum și fișierele vizualizate recent. Aceste pictograme se află într-o casetă intitulată „Recomandările noastre”.
Pictogramele fixate (în cadrul superior) pot fi eliminate sau mutate printr-un simplu clic dreapta. În ceea ce privește comenzile rapide care apar în lista „Recomandările noastre” (în cadrul inferior), este posibil să le ștergeți, să le deschideți în File Explorer, să le lansați folosind browserul etc.
BARA DE ACTIVITĂȚI PRIMEȘTE, DE ASEMENEA, UN LIFTING
Așa cum a fost posibil să personalizați bara de activități Windows 10 în toate direcțiile, este posibil să o personalizați complet pe cea a Windows 11. Dar, mai degrabă decât să apelați la meniuri și submeniuri, așa cum se arată în captura de ecran de mai jos. plecați cu meniurile în cascadă și grupați totul într-o singură opțiune. Când faceți clic pe opțiunea Setări de pe bara de activități, deschideți aplicația Setări (care era deja cu Windows 10). De atunci, puteți personaliza complet bara de activități.
Aceasta nu este singura noutate a barei de activități. Câmpul de căutare a dispărut și pentru a face loc unei pictograme (o lupă). Acolo, ca și în Windows 10, aveți acces la o fereastră care vă permite să căutați local sau pe web, să consultați aplicațiile de top, să lansați o cerere specifică în foldere, muzică, fotografii, videoclipuri etc.
Pentru moment, funcția Setări a barei de activități nu vă mai permite să modificați dimensiunea pictogramelor, dar putem paria că Microsoft va reintroduce în curând această opțiune.
O altă noutate interesantă: funcția Știri și câmpuri de interes, integrată în versiunea 21H1 a lui Windows 10, este acum sub forma unui widget. Ca urmare, Windows 10 nu mai afișează constant temperatura pe pictograma în cauză. Pe de altă parte, mai degrabă decât să fie afișate într-un cadru mic situat în dreapta ecranului, centrele de interes, rezultatele sportive, prețul acțiunilor și vremea sunt acum afișate într-o fereastră din stânga ecranului. Acest lucru ocupă jumătate din ecran și este mult mai vizibil (și mai ușor de citit) decât cadrul oarecum ridicol, situat în partea dreaptă jos in Windows 10.
FERESTRELE ȘI PICTOGRAMELE ÎȘI SCHIMBĂ ASPECTUL
Când folositi Windows 11 pentru prima dată, nu puteți să nu observați câteva modificări majore ale interfeței. Toate ferestrele au acum margini rotunjite. Și nu contează dacă este vorba de ferestrele Explorer, ferestrele de setări, widgetul Știri și interese sau numeroasele aplicații de care este posibil să aveți nevoie să instalați: marginile rotunjite sunt acum un standard.
Icoane pentru Windows beneficiază de un redesign foarte interesant. Am reușit deja să o aruncăm o privire printr-o previzualizare din Windows 10, acum este în vigoare pentru Windows 11. File Explorer beneficiază astfel de pictograme noi, așa cum se arată în captura de ecran de mai sus.
FERESTRELE POT FI POZIȚIONATE MAI UȘOR
Până acum, când doreați să rearanjați toate ferestrele de pe desktop-ul Windows, trebuia să faceți clic dreapta pe bara de activități și să selectați una dintre următoarele opțiuni: Cascadă, Afișare ferestre stacked, Afișare ferestre side-by-side sau View Desktop Această eră s-a încheiat acum, deoarece, așa cum am menționat mai sus, bara de activități are o singură opțiune dedicată propriilor setări.
Dar atunci, managerul de ferestre și posibilitățile sale de afișare sunt in Windows 11? Microsoft a decis să le introducă direct în aplicațiile și ferestrele Explorer, iar asta este destul de inteligent. Lăsând micul cursor pe pictograma care deschide o fereastră pe întregul ecran, apare un nou meniu de pictograme. Datorită acestuia, acum putem așeza o fereastră în stânga, în dreapta, în jos, jos in colturi, într-un „cadru” de 4 ferestre … Pe scurt, vi se oferă mai multe posibilități în ceea ce privește dispunerea ferestrelor. Un mic detaliu care îți schimbă viața.
CARE SUNT NOILE CARACTERISTICILE WINDOWS 11 CARE ÎNCĂ LIPSESC?
În acest moment, versiunea de Windows 11 la care lucrează Microsoft nu este încă finalizată. Editorul s-a bazat în principal pe o actualizare „estetică” a sistemului de operare, dar ar trebui să apară și noi caracteristici mai profunde. De exemplu, vorbim despre suport complet pentru aplicațiile Android, fără a trece printr-un emulator terț precum BlueStacks.
O altă noutate așteptată a Windows 11: la instalare, Windows 11 vă oferă să vă „personalizați dispozitivul” în funcție de utilizările dvs. (jocuri, multimedia, creativitate, muncă etc.). Dacă această funcție este prezentă în beta-ul curent al sistemului de operare, efectele sale nu sunt vizibile pentru moment. Din nou, va trebui să așteptăm ca Microsoft să facă o prezentare oficială pentru a afla mai multe.
CÂND ESTE LANSAT WINDOWS 11?
Noua versiune de Windows 11 va fi lansată în ediția finală în 2021, cu siguranță. Versiunea actuală care s-a scurs pare finalizată sau aproape finalizata. Bineînțeles, este încă puțin devreme să judecăm, dar nu am întâlnit nicio eroare majoră cu acesta. Microsoft ar putea lansa o versiune finalizată în timpul verii. Cu siguranta aflam mai multe pe 24 iunie 2021 .
CARE SUNT DIFERITELE WIN 10 DE WINDOWS 11?
Este aproape sigur că Microsoft va aplica programul său de versiune obișnuit la Windows 11: ediția HOME, profesională și profesională pentru grupurile de lucru. La o inspecție mai atentă, se pare că Microsoft intenționează să lanseze o versiune „SE” pentru Windows 11. Diferența cu alte versiuni ale sistemului de operare? La prima vedere, nimic nu îl diferențiază de versiunea clasică a sistemului de operare, cu excepția faptului că nu vă permite să utilizați Windows 11 local. Ca urmare, aceasta poate fi o ediție numai pentru utilizare online . Prin urmare, ar trebui să avem de-a face cu o versiune de Windows 11 dezvoltată pentru Cloud, similară cu ceea ce găsim în partea Google cu sistemul de operare Chrome.
WINDOWS 10 VA DISPĂREA?
Din nou, este încă puțin devreme să judecăm viitorul Windows 10, atâta timp cât nu s-a făcut un anunț oficial. Pe de altă parte, dacă respectăm politica obișnuită a lui Microsoft pentru noile versiuni de Windows, Windows 10 nu va dispărea în curând. Cu excepția cazului în care există o schimbare finală, sistemul de operare are încă mulți ani lungi și frumoși în față. Windows XP, de exemplu, a fost întreținut de aproape 13 ani, în timp ce Windows 7 a durat 11 ani. Chiar și mult jignitul Vista a trăit și el aproape 11 ani.
Windows 10 a ajuns în cel de-al 6-lea an, este clar că ciclul său de viață nu se va încheia în curând și mai are încă câțiva ani de trăit, asta prin actualizarea securității. Aceasta este ceea ce sugerează pagina de asistență software a sistemului de operare. Microsoft vorbește într-adevăr despre un termen limită de 14 octombrie 2025 pentru Windows 10 Home, Windows 10 Professional, Windows 10 Professional Education și Windows 10 Professional pentru stațiile de lucru.
CÂT VA COSTA WINDOWS 11?
Când a fost lansat Windows 10 în 2015, Microsoft a „oferit” tuturor utilizatorilor de Windows 7 și Windows 8 o licență pentru noul său sistem de operare. Această ofertă trebuia să dureze doar un an, dar șase mai târziu este încă activă. Putem spera în mod rezonabil că editorul Redmond va repeta operațiunea cu Windows 11: orice deținător al unei licențe Windows 7, 8.1 sau Windows 10 ar trebui să aibă dreptul la o migrare gratuită către Windows 11 . Am testat operațiunea care constă în utilizarea unui număr de serie care provine uneori din Windows 7, alteori din Windows 10. Înregistrarea licenței a funcționat perfect.
În ceea ce privește noii veniți, probabil că vor trebui să-și pună mâinile în buzunar, știind că în prezent, o licență Windows 10 completă costă între 145 și 259 de euro, în funcție de versiune. Este probabil ca o licență Windows 11 să apară la prețuri similare.
În cele din urmă, ultima cale de luat în considerare: achiziționarea unui abonament Windows. O formulă care și-ar lua întregul sens cu un Windows in Cloud, a cărui lansare pare iminentă. Amintiți-vă că Microsoft a oferit deja Office 365 în acest format din 2011. Dacă Windows 11 ar fi disponibil într-o versiune la distanță pe Cloud, este posibil ca Microsoft să lanseze o astfel de ofertă.
Acest articol va fi actualizat cand noi informatii relevante vor aparea in presa sau vor fi oficializate de catre Microsoft.