TechCryptoBitcoin: ce este, cum să investești...

Bitcoin: ce este, cum să investești și să faci bani

Bitcoin este cea mai cunoscută criptomonedă de pe piață. Conceput de misteriosul Satoshi Nakamoto, moneda digitală continuă să crească în valoare an de an. Acum este momentul să învățați totul despre criptomoneda, de la începuturile ei până astăzi.

- Publicitate-

Termenul Bitcoin este ansamblul a două cuvinte de origine engleză: bit (unitatea de date binară) și coin (monedă în limba lui Shakespeare). Moneda virtuală a fost sugerată pentru prima dată în 2008 de un individ (sau un grup de persoane) care se numește Satoshi Nakamoto. Este un pseudonim. Încă nu știm cui datorăm cu adevărat crearea Bitcoin.

Cu toate acestea, utilizatorilor de internet nu li s-a cerut să efectueze o anchetă. De-a lungul anilor, mai multe nume au apărut și au dispărut, unele mai credibile decât altele. Trebuie spus că Satoshi Nakamoto a dispărut în mod misterios la începutul anilor 2010, lăsând foarte puține indicii în urma lui. Unii chiar cred că ar fi putut fi răpit de CIA pentru a-l reduce la tăcere.

Oricum, acest misterios Satoshi Nakamoto se remarcă astăzi ca una dintre persoanele cu cele mai mari averi din lume. Persoana sau grupul de oameni din spatele acestui pseudonim se numără printre cei mai bogați 50 de persoane din lume. Se estimează că Satoshi Nakamoto deține în prezent, prin propriul portofel pe blockchain, 980.000 de bitcoini, adică peste 58 de miliarde de euro.

Ce este o criptomoneda?

Bitcoin nu funcționează ca euro, dolarul sau lira sterlină, este o criptomonedă. Bitcoin este o unitate monetară digitală care nu depinde de nicio autoritate și nicio instituție financiară. Prin urmare, niciun organism centralizat nu reglementează criptomoneda. Acesta a fost și obiectivul declarat al lui Satoshi Nakamoto în cartea albă Bitcoin: să scape de instituțiile financiare și să ofere o monedă complet independentă. În acest fel, este imposibil să devalorizezi o monedă virtuală.

Bitcoin ce este, cum să investești și să faci bani

Dacă Bitcoin nu este reglementat de nicio instituție și de nicio bancă, moneda nu scapă de anumite reguli. Fără nicio autoritate de a reglementa Bitcoin, valoarea sa este într-adevăr determinată în întregime de legea cererii și ofertei. Acesta este motivul pentru care cursul său este atât de variabil. Dar și de aceea este posibil să obții câștiguri colosale în doar câteva ore. Rețineți că este, de asemenea, posibil să pierdeți bani. În cele din urmă, valoarea Bitcoin se bazează pe încrederea care i se atribuie.

În ciuda detractorilor monedei, Bitcoin s-a impus ca o monedă reală în ultimii ani. BTC îndeplinește într-adevăr cele trei funcții ale banilor așa cum sunt definite de Aristotel: mijlocul de schimb, unitatea de cont și depozitul de valoare.

Ce este blockchain?

S-ar putea crede că tranzacțiile efectuate cu Bitcoin sunt scăpate de sub control. Nu este cazul. Pentru a garanta securitatea utilizatorilor săi, creatorii Bitcoin au inventat tehnologia blockchain. Blockchain -ul (sau lanțul de blocuri) se află în centrul însuși principiului Bitcoin.

Blockchain este tehnologia care face posibilă stocarea și transmiterea informațiilor într-un mod total transparent și 100% sigur. Blockchain-ul este o bază de date uriașă formată din toate tranzacțiile efectuate de utilizatorii săi. Când doi oameni fac schimb de Bitcoin prin blockchain, tranzacția lor este codificată în rețeaua blockchain și apoi blocată.

Această tranzacție se numește „bloc”. Blockchain-ul este alcătuit din toate tranzacțiile și, prin urmare, toate blocurile concepute de utilizatori. Alți utilizatori nu au acces la acest bloc și, prin urmare, nu pot modifica conținutul acestuia. Veți înțelege: nimeni nu vă poate lua bitcoinii. Contrar a ceea ce cred mulți utilizatori de internet, Bitcoin nu este anonim. Tehnologia este pseudonimă. Rămâne foarte ușor să urmăriți un utilizator de internet găsindui portofelul pe blockchain.

Toți dezvoltatorii activi ai rețelei blockchain validează și garantează pentru fiecare schimb. Pentru ca o persoană să modifice un blockchain, are nevoie de aprobarea tuturor celorlalți membri ai blockchain-ului. Este imposibil. Dacă autoritatea este descentralizată, nu este deloc inexistentă. În mod similar, Blockchain-ul nu este stocat pe un singur server, ci pe toate computerele din rețea. Prin urmare, fiecare utilizator stochează o parte din blockchain pe dispozitivul său. Fiecare dispozitiv din rețea este numit „nod”.

Ca orice alt program de calculator, protocolul Bitcoin se actualizează în mod regulat pentru a-și îmbunătăți eficiența. La sfârșitul anului 2021, blockchain-ul Bitcoin a primit actualizarea Taproot. Această actualizare masivă va face tranzacțiile simple să nu se distingă de tranzacțiile care implică semnături multiple, îmbunătățind confidențialitatea rețelei și reducând costurile de tranzacție.

Bitcoin nu este singura criptomonedă care funcționează printr-un blockchain. Majoritatea celor 5.000 de criptomonede listate de CoinMarketCap funcționează datorită blockchain-ului, cum ar fi LiteCoin, Ether și platforma sa Ethereum, sau chiar Dogecoin, Shiba Inu sau BNB.

Cum este creat Bitcoin?

Procesul prin care este creat Bitcoin se numește mining. Acesta este un set de calcule computerizate foarte complexe care criptează fiecare tranzacție. Datorită mineritului, schimburile efectuate în bitcoin sunt ultrasecurizate. Pentru a extrage Bitcoin, va trebui să vă înarmați cu echipamente computerizate puternice, un ASIC.

Bitcoin ce este, cum să investești și să faci bani

Cu alte cuvinte, Bitcoin este doar rezultatul unui calcul computerizat la scară largă efectuat de sute de computere. Ca și în cazul argintului și aurului și în cazul tuturor monedelor tradiționale, cantitatea de Bitcoin care poate fi extrasă este limitată. Satoshi Nakamoto a impus voluntar o limită în codul Bitcoin. Este într-adevăr imposibil să depășești 21 de milioane de unități de Bitcoin: codul de computer al blocurilor blockchain-ului pur și simplu nu o permite. Se estimează că limita nu va fi atinsă până în 2140. Această penurie intrinsecă îi dă lui Bitcoin valoarea. Rețineți că 19 milioane de bitcoini au fost deja extrași .

Care este impactul mineritului de bitcoin asupra mediului?

Exploatarea Bitcoin necesită menținerea în funcțiune continuă a mașinilor puternice. Deloc surprinzător, acest proces consumă multă energie electrică. Potrivit unei analize de la New York Times, este nevoie în prezent de „13 ani de energie electrică casnică” pentru a extrage un singur BTC. Consumul de energie al Bitcoin este echivalent cu cel al unui stat american precum Washington. Depășește chiar și consumul de energie al Finlandei, o țară cu 5,5 milioane de locuitori. Mai mult, cea mai mare fermă minieră din SUA ar consuma la fel de multă energie cât o jumătate de reactor nuclear.

Bitcoin ce este, cum să investești și să faci bani

Regina criptomonedelor consumă chiar și de 7 ori mai multă energie electrică decât întreaga infrastructură Google. Criptomoneda ar consuma 113,89 TWh/an, de aproape la jumatatea sectorului bancar (238,92 TWh/an) și mineritul de aur (240,61 TWh). Acesta este motivul pentru care unele ONG-uri, precum Greenpeace, cer o schimbare drastică a codului BTC .

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că majoritatea fermelor miniere Bitcoin se bazează pe energie verde și regenerabilă, cum ar fi energia hidroelectrică. În plus, mulți jucători din sector lucrează în prezent pentru a reduce amprenta ecologică a mineritului. Acesta este cazul Tesla, care a făcut echipă cu doi experți din industrie pentru a extrage Bitcoin cu energie solară .

Cum sa cumparam Bitcoin?

Bitcoin ce este, cum să investești și să faci bani

Pentru a cumpăra un Bitcoin, sau o fracțiune de Bitcoin (satoshis sau sats), este destul de simplu. Tot ce trebuie să faci este să mergi pe o platformă de tranzacționare online. Majoritatea acestor platforme sunt accesibile printr-o aplicație disponibilă pe Google Play Store sau App Store. Printre cele mai cunoscute se numără Coinbase, Crypto.com și de neratat Binance. Pe aceste platforme, puteți schimba Bitcoin-urile, le puteți converti în euro, Ether, USDT (o criptomonedă al cărei preț este stabil) sau BNB. Majoritatea schimburilor oferă depunerea banilor cu un card de credit sau prin transfer bancar.

Cum sa faci bani cu Bitcoin?

Există mai multe metode de a face ca bitcoinii pe care i-ați achiziționat să crească. Experții au definit mai multe modalități de a investi în criptomonede. În funcție de obiectivele tale, de pariul de pornire și de lăcomia ta, va trebui să-ți definești tactica de investiție. În mod similar, puteți decide să pariați pe termen scurt sau pe termen lung. Înainte de a continua, vă reamintim că fiecare investiție prezintă un risc.

Dacă doriți să pariați pe termen lung, vă vom sfătui metoda „Hold” . Depuneți o sumă mică în Bitcoin, uitați-o pentru câțiva ani și apoi reveniți pentru a vedea dacă pariul dvs. inițial a scăzut. Nimic nu te împiedică să arunci o privire asupra cursului și tendințelor din când în când, dar în orice caz, nu îți vei vinde Bitcoins. În această tactică, predefiniti o sumă din care vei lua în considerare vânzarea.

O altă metodă populară de investiții este DCA (Dollar Cost Average) . Această practică constă în depunerea regulată a unei sume definite pe un portofel. De exemplu, poți investi 15 sau 50 de euro în fiecare lună. Această tactică face posibilă netezirea prețului de intrare al investitorilor și nu a ieși dintr-o sumă mare dintr-o dată. Multe platforme fac posibilă investiția în DCA.

Mai riscantă, dar uneori mai profitabilă, metoda comerciantului constă în cumpărarea și vânzarea într-o perioadă scurtă de timp. Cumperi o fracțiune de bitcoin atunci când prețul este cel mai scăzut și vinzi când prețul este cel mai ridicat. Pentru a-ți atinge obiectivele, va trebui să încerci să prezici prețul pieței. Dacă aveți nervi puternici, puteți încerca. Atenție: aceasta este de departe cea mai riscantă metodă!

Ce pot cumpara cu Bitcoin?

Sa nu credeți că Bitcoin este doar pentru speculații. Criptomoneda poate fi folosită și pentru a face achiziții online. În prezent, peste 100.000 de site-uri web din întreaga lume permit clienților să plătească cu bitcoins. Semnele care acceptă Bitcoin ca plată afișează un avertisment „Acceptăm bitcoin” sau „ Bitcoin accepted here”.

In ce tari este interzis bitcoin?

Bitcoin ce este, cum să investești și să faci bani

De teamă că criptomonedele ar putea facilita spălarea banilor și ar putea participa la finanțarea grupărilor teroriste, unele țări au legiferat împotriva Bitcoin. Acesta este mai ales cazul Chinei. Guvernul chinez a interzis plățile cu criptomonede. China interzice oricărei platforme străine să ofere servicii investitorilor rezidenți în China. Platformele de schimb precum Coinbase, Binance, Kraken sau chiar Bitfinex nu sunt autorizate să ofere servicii cetățenilor chinezi.

Alte națiuni ale lumii, precum India sau Nigeria, au fost în mod deschis ostile criptomonedelor. Mai recent, Kosovo a optat pentru interzicerea exploatării bitcoin după ce a suferit întreruperi de curent de la minerit. Europa aproape că a luat o decizie similară pentru a stopa consumul de energie al fermelor miniere, dar textul legii a fost în cele din urmă modificat.

Pe de altă parte, alte țări au decis să adopte în schimb criptomoneda. Acesta este cazul El Salvador . În această țară din America de Sud, Bitcoin este recunoscut ca mijloc de plată. Este posibil să cumpărați o cafea sau un McDo cu Bitcoin. Toți comercianții din țară trebuie să permită rezidenților să plătească pentru achizițiile lor cu criptomonede. Guvernul salvadorean și-a lansat chiar și propria aplicație pentru a plăti cu ușurință cu BTC, portofelul Chivo, și intenționează să creeze primul oraș 100% dedicat Bitcoin. Rețineți că multe țări din întreaga lume (din America de Sud și Africa) se gândesc să urmeze exemplul El Salvador.

Între timp, mulți se găsesc la o cale de mijloc. Confruntați cu entuziasmul general, mai multe țări încearcă cumva să reglementeze criptomonedele. La începutul anului 2022, India a introdus un proiect de lege pentru a impune o taxă de 30% asupra tuturor tranzacțiilor care implică monedă digitală , inclusiv vânzarea de NFT.

Bitcoin ce este, cum să investești și să faci bani

Oglindind India, Rusia a decis să considere criptomonedele drept simple monede străine, cum ar fi euro sau dolarul. Țara oferă astfel Bitcoin și alte monede digitale statutul de monedă. De asemenea, va fi instituit un cadru de reglementare. În același timp, Kremlinul ia în considerare acceptarea Bitcoin ca plată pentru petrol și gaze. La rândul său, Ucraina a decis să legalizeze complet criptomonedele.

Din pacate pentru Romania nu prea avem date certe, nu avem proiecte de lege aplicate ci doar discutii, vom actualiza acest articol o data cu vesti noi.

Care este pretul bitcoin?

De la crearea sa, prețul Bitcoin a continuat să crească, ducând la o explozie a evaluării pieței criptomonedei. De la sfârșitul anului 2020, prețul a fost majorat în special de investițiile masive de la firme precum Tesla sau MicroStrategy. Gigantul de mașini electrice deține și 2 miliarde BTC. În noiembrie 2021, prețul monedei digitale a crescut în sfârșit peste 60.000 USD. Prețul Bitcoin a ajuns la 69.000 USD înainte de a scădea din nou. În mai, prețul BTC a scăzut din nou sub 33.000 USD, anuntând o fază descendentă.

Cu toate acestea, experții cred că moneda digitală ar putea ajunge la 100.000 de dolari în lunile următoare. Într-adevăr, Mick McGlone, strateg senior la Bloomberg, se așteaptă ca prețul monedei digitale să depășească 100.000 de dolari în 2022. Tom Lee, co-fondatorul Fundstrat și analist Wall Street, se așteapta chiar că un preț să ajungă la 168.000 USD în prima jumătate a anului 2022 (dar nu s-a implinit). Contextul economic actual ar trebui să-i determine pe oameni să investească în active alternative, cum ar fi Bitcoin și criptomonede, și în seif tradițional. paradisuri, cum ar fi aurul și metalele prețioase.

Din păcate, timpul le-a dovedit că se înșeală. De la începutul anului 2022, Bitcoin și alte criptomonede au fost în cădere liberă, din vina unui context economic și geopolitic incert. Rezultat: cel puțin în iunie Bitcoin a scăzut sub 19.000 de dolari , o premieră de mai bine de un an. Experții se așteaptă chiar să scadă la 15.000 USD înainte de a se stabiliza. În general, întreaga piață a criptomonedelor trece printr-o criză fără precedent.

Acest lucru nu îi împiedică pe unii analiști să vadă valoarea bitcoinului explodând mult mai repede. Este de exemplu cazul lui Anthony Scaramucci, fondatorul companiei de investiții SkyBridge Capital, care estimează că Bitcoin ar trebui să ajungă la 500.000 de dolari în următorii 5 ani. ARK Investment Management, o firmă americană de investiții, este de acord. În ultimul său raport „Big Ideas 2022”, compania prezice că un Bitcoin ar putea valora un milion de dolari în 2030 .

- Publicitate-
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Trending