Cât costă RAR-ul la maşină în 2024? Taxa RAR actualizată!

În acest articol vorbim despre taxa RAR 2024 și alte informații privitoare la înmatricularea mașinii. În cazul în care vrei să îți înmatriculezi mașina pe teritoriul României, este obligatoriu să te prezinți la Registrul Auto Român (RAR), în vederea obținerii Certificatului de Autenticitate și a Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV). Doar astfel poți demonstra că autovehiculul condus se pretează normelor tehnice și de mediu impuse de legislația europeană și națională.

În fiecare an, legislația privind impozitele și taxele asociate cu deținerea și operarea autovehiculelor suferă modificări semnificative, iar anul 2024 nu face excepție. Unul dintre aspectele cheie care captivă atenția proprietarilor de mașini este taxa Registrului Auto Român (RAR) pentru anul curent.

Taxa RAR, o componentă esențială a fiscalității legate de autovehicule, evoluează în mod constant, reflectând schimbările din legislația fiscală și din industria auto. În articolul de față, ne propunem să analizăm în profunzime noile reguli și modificări introduse în taxa RAR pentru anul 2024 și să oferim o perspectivă clară asupra modului în care acestea pot afecta proprietarii de mașini din întreaga țară.

Cât costă taxa RAR 2024?

Prețurile diferă și sunt specifice tipurilor de autoturisme și țării lor de origine. De specificat este că începând cu data de 11.04.2019, prețul pentru efectuarea RAR-ului au crescut cu 80 de RON, iar astăzi sunt în valoare de:

  1. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană cu greutate mai mică de 3.5 tone prețul este de 539 de RON;
  2. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană cu greutatea mai mare de 3.5 tone prețul este de 857 de RON;
  3. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană ce intră în categoria de utilitară prețul este de 1149 de RON;
  4. Pentru autoturismele din afara Uniunii Europene cu greutatea mai mică de 3.5 tone prețul este de 539 de RON;
  5. Pentru autoturismele din afara Uniunii Europene cu greutatea sub 3.5 tone prețul este de 1149 de RON.

Acte necesare pentru a te prezenta la RAR

Înainte de a te prezenta la cel mai apropiat ghișeu, trebuie să te fi programat anterior online. Poți face asta utilizând adresa portatului https://portal.rarom.ro/rar-public/appointment. Pentru a obține certificatul de autenticitate al mașinii, trebuie să te prezinți la una dintre instituțiile RAR cu următoarele documente:

  1. Cartea de identitate (CI); 
  2. Cerere de activitate RAR (format tip, care se semnează în prezența angajatului instituției);
  3. Documentul de înmatriculare din țara de origine a autovehiculului;
  4. Certificatul de conformitat (CoC), emis de producătorul autovehiculului (pentru cele fabricate după data de 31.08.2018).

În cazul în care achiziționezi un autoturism nou, acesta va avea deja toate actele de omologare necesare, acte emise de către importator în momentul livrării. Nu va mai fi nevoie să mergi la RAR.

Taxa RAR 2024
Taxa RAR 2024

Ce este Taxa RAR?

De-a lungul timpului, Registrul Auto Român și-a dovedit funcționalitatea mai ales după aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, unde s-a integrat rapid în familia autorităților de omologare și a serviciilor tehnice din spațiul euro. 

În conformitate cu legislațiile actuale aflate în vigoare, RAR-ul are următoarele atribuții de competență:

  1. Acordarea omologărilor de tip naționale pentru vehicule rutiere, sistemele, componentele și entitățile tehnice separate ale acestora;
  2. Acordarea certificatelor de conformitate pentru sisteme, componente și entități tehnice separate ale vehiculelor rutiere;
  3. Acordarea omologărilor individuale pentru vehiculele rutiere;
  4. Efectuarea inspecției tehnice periodice pentru anumite categorii de vehicule;
  5. Autorizarea situațiilor de inspecție tehnică și controlul activității de inspecție tehnică periodică;
  6. Autorizarea atelierelor care efectuează lucrări de montaj, reparare și verificare a vehiculelor și componentelor acestora;
  7. Certificarea sistemului de management al calității.

Despre ce trebuie să faci mai exact pentru a te programa la RAR, prețuri prevăzute și proceduri ce trebuie urmărite, în vederea înmatriculării unui autovehicul adus din străinătate (deseori, la prețuri mai mici și second-hand), puteţi găsii informaţii mai sus.

Datorită atribuțiilor de competență specifice enumerate mai sus, la RAR este necesar să te prezinți pentru a face inspecția tehnică periodică (ITP-ul) a mașinii, pentru a obține Certificatul de Autenticitate obligatoriu pentru vehiculele care sunt supuse omologării în vederea primei înmatriculări în România, precum și a celor aduse din străinătate, dar înregistrate într-un alt stat membru al Uniunii Europene și pentru a obține Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV)

În vederea programării la RAR, există 2 variante: sunând la numărul de telefon unic pentru programări RAR 021/9672, fie accesând portalul disponibil online (pro.rarom.ro). Portatul este simplu de folosit și la îndemâna oricui: (1) selectezi județul în care dorești să te programezi, (2) selectezi opțiunea referitoare la faptul că vehiculul nu deține CIV, (3) alegi din listă opțiunea de eliberare CIV pentru vehicul (în funcție de aspectele luate în considerare – dacă a fost înmatriculat anterior în străinătate sau dacă este un vehicul nou – se bifează rubrica corespunzătoare).

În concluzie

Taxa RAR 2024 este absolut obligatorie pentru orice persoană care vrea să își înmatriculeze mașina pe teritoriul țării noastre. Îți recomandăm să te programezi online pentru a plăti taxa RAR și, evident, să ai la tine de la bun început toate actele necesare (inclusiv dovada pentru taxa RAR plătită). Sperăm că articolul nostru ți-a fost de folosit și ți-a oferit informații importante privitoare la taxa RAR 2024. Nu uita că prețurile pot să sufere modificări, deși am încercat să ne informăm cât mai precis. Dacă ai întrebări și alte sugestii, nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii.

Dacă tu deja ai plătit taxa RAR în 2024, ne-ar ajuta enorm să ne spui cât te-a costat, oferindu-ne și câteva detalii privitoare la modelul mașinii, greutatea acesteia și alte informații care crezi că ar fi relevante. Îți mulțumim pentru atenția acordată și îți dorim drum bun și sigur la volan!

Distribuie
Cioată Andrei

Cioată Andrei

Numele meu este Cioată Andrei, sunt student și sunt pasionat de scris. În ultimii ani am publicat trei cărți (proză și poezie) și, de asemenea, dețin un blog de recenzii de cărți cu o vechime de mai bine de 7 ani. Îmi place să mă documentez și să citesc din toate domeniile de activitate, în ideeade a-mi lărgi sfera de cunoștințe. Într-o lume specializată, vreau să cred că generaliștii întotdeauna vor triumfa. Mai ales când internetul îți pune la dispoziție atât de multe informații - trebuie să știi pe care să le alegi și cărora să le oferi creditul tău. De aceea, să redactez articole reprezintă nu doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia aflu tot mai multe despre acest ocean nemărginit al informațiilor care este internetul!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *