Cât costă RAR-ul? Registrul Auto Român (R.A.R) este organismul tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii drept specialitate avizată și compedentă în domeniul vehiculelor rutiere, siguranței rutiere, protecției mediului înconjurător și asigurării calității. 

De-a lungul timpului, Registrul Auto Român și-a dovedit funcționalitatea mai ales după aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, unde s-a integrat rapid în familia autorităților de omologare și a serviciilor tehnice din spațiul euro. 

În conformitate cu legislațiile actuale aflate în vigoare, RAR-ul are următoarele atribuții de competență:

 1. Acordarea omologărilor de tip naționale pentru vehicule rutiere, sistemele, componentele și entitățile tehnice separate ale acestora;
 2. Acordarea certificatelor de conformitate pentru sisteme, componente și entități tehnice separate ale vehiculelor rutiere;
 3. Acordarea omologărilor individuale pentru vehiculele rutiere;
 4. Efectuarea inspecției tehnice periodice pentru anumite categorii de vehicule;
 5. Autorizarea situațiilor de inspecție tehnică și controlul activității de inspecție tehnică periodică;
 6. Autorizarea atelierelor care efectuează lucrări de montaj, reparare și verificare a vehiculelor și componentelor acestora;
 7. Certificarea sistemului de management al calității.

Despre ce trebuie să faci mai exact pentru a te programa la RAR, prețuri prevăzute și proceduri ce trebuie urmărite, în vederea înmatriculării unui autovehicul adus din străinătate (deseori, la prețuri mai mici și second-hand), vom vorbi în ceea ce urmează.

Care sunt motivele pentru care trebuie să mergi la RAR și ce procedură trebuie să urmezi pentru a te programa

Cât costă RAR-ul
Cât costă RAR-ul

Datorită atribuțiilor de competență specifice enumerate mai sus, la RAR este necesar să te prezinți pentru a face inspecția tehnică periodică (ITP-ul) a mașinii, pentru a obține Certificatul de Autenticitate obligatoriu pentru vehiculele care sunt supuse omologării în vederea primei înmatriculări în România, precum și a celor aduse din străinătate, dar înregistrate într-un alt stat membru al Uniunii Europene și pentru a obține Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). 

În vederea programării la RAR, există 2 variante: sunând la numărul de telefon unic pentru programări RAR 021/9672, fie accesând portalul disponibil online (pro.rarom.ro). Portatul este simplu de folosit și la îndemâna oricui: (1) selectezi județul în care dorești să te programezi, (2) selectezi opțiunea referitoare la faptul că vehiculul nu deține CIV, (3) alegi din listă opțiunea de eliberare CIV pentru vehicul (în funcție de aspectele luate în considerare – dacă a fost înmatriculat anterior în străinătate sau dacă este un vehicul nou – se bifează rubrica corespunzătoare).

Cât costă RAR-ul?

Prețurile diferă și sunt specifice tipurilor de autoturisme și țării lor de origine. De specificat este că înceoând cu data de 11.04.2019, prețul pentru efectuarea RAR-ului au crescut cu 80 de RON, iar astăzi sunt în valoare de:

 1. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană cu greutate mai mică de 3.5 tone prețul este de 539 de RON;
 2. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană cu greutatea mai mare de 3.5 tone prețul este de 857 de RON;
 3. Pentru autoturismele din Uniunea Europeană ce intră în categoria de utilitară prețul este de 1149 de RON;
 4. Pentru autoturismele din afara Uniunii Europene cu greutatea mai mică de 3.5 tone prețul este de 539 de RON;
 5. Pentru autoturismele din afara Uniunii Europene cu greutatea sub 3.5 tone prețul este de 1149 de RON.

Acte necesare pentru a te prezenta la RAR

Înainte de a te prezenta la cel mai apropiat ghișeu, trebuie să te fi programat anterior online. Poți face asta utilizând adresa portatului https://pro.rarom.ro/protara/programari.asp. Pentru a obține certificatul de autenticitate al mașinii, trebuie să te prezinți la una dintre instituțiile RAR cu următoarele documente:

 1. Cartea de identitate (CI); 
 2. Cerere de activitate RAR (format tip, care se semnează în prezența angajatului instituției);
 3. Documentul de înmatriculare din țara de origine a autovehiculului;
 4. Certificatul de conformitat (CoC), emis de producătorul autovehiculului (pentru cele fabricate după data de 31.08.2018).

În cazul în care achiziționezi un autoturism nou, acesta va avea deja toate actele de omologare necesare, acte emise de către importator în momentul livrării. Nu va mai fi nevoie să mergi la RAR.

Cât durează până la obținerea certificatului de autenticitate?

În cazul în care actele prezentate sunt complete și conforme, cel mai adesea certificatul de autenticitate se eliberează în aceeași zi cu cea a solicitării. 

Inspectorii RAR verifică o serie de elemente esențiale ale automobilului, atât în ceea ce privește integritatea tehnică a mașinii și a componentelor sale, cât și documentația, înmatricularea și eventuala omologare în alt stat membru al Uniunii Europene. În situația în care mașina este pusă în urmărire internațională, acest lucru poate fi verificat de asemenea de către inspectorii RAR.Dacă dorești ca altcineva (persoană fizică) să meargă la RAR în locul tău, este nevoie ca la dospar să adaugi o procură notarială pentru înmatricularea auto. În aceeași măsură, dacă mașina a fost cumpărată pe firmă, va trebui să prezinți o delegație din partea acesteia, indiferent dacă ești administrator sau nu. În cazul în care întâmpini probleme sau ai alte nelămuriri, te poți adresa unui delegat al serviciilor RAR disponibil la numărul de telefon prezentat pe site. 

Distribuie.

Numele meu este Cioată Andrei, sunt student și sunt pasionat de scris. În ultimii ani am publicat trei cărți (proză și poezie) și, de asemenea, dețin un blog de recenzii de cărți cu o vechime de mai bine de 7 ani. Îmi place să mă documentez și să citesc din toate domeniile de activitate, în ideeade a-mi lărgi sfera de cunoștințe. Într-o lume specializată, vreau să cred că generaliștii întotdeauna vor triumfa. Mai ales când internetul îți pune la dispoziție atât de multe informații - trebuie să știi pe care să le alegi și cărora să le oferi creditul tău. De aceea, să redactez articole reprezintă nu doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia aflu tot mai multe despre acest ocean nemărginit al informațiilor care este internetul!

Lasa un raspuns