ŞtiinţăNoul avion X-59 al NASA este...

Noul avion X-59 al NASA este proiectat să spargă bariera sunetului într-un mod silențios

NASA lucrează la un proiect nou și interesant: găsirea unei modalități de a sparge bariera sunetului fără a se produce niciun zgomot puternic. Misiunea Quest a agenției spațiale, în colaborare cu inovatorii aeronautici de la Lockheed Martin, intenționează să lanseze avionul experimental X-59 în cursul acestui an, ca parte a eforturilor lor.

- Publicitate-

Istoria barierei sunetului

În 1946, a fost creat primul boom sonic în momentul în care echipa X-1 a depășit pentru prima dată bariera sunetului în deșertul Californiei. În urmă cu 75 de ani, un bubuit asurzitor a fost perceput pentru prima dată deasupra deșertului înalt din California. Acesta a fost sunetul produs de avionul-rachetă Bell X-1, care a zburat cu o viteză mai mare decât cea a sunetului pe 14 octombrie 1947. Evenimentul revoluționar a fost rezultatul unui efort al Comitetului Național Consultativ pentru Aeronautică (NACA) – organizația predecesoare a NASA – și al unei echipe comune de ingineri și piloți ai NACA, ai Forțelor Aeriene și ai Bell. De atunci, progresele tehnologice au făcut posibilă călătoria rapidă cu un boom sonic mult mai silențios, ceea ce face ca lansarea X-59 să fie o oportunitate și mai palpitantă luând în considerare planul măreț pe care acesta dorește să-l îndeplinească.

Ce planuri are NASA cu X-59

Inginerul aeronautic al NASA Catherine Bahm, de la Centrul de cercetare a zborurilor Armstrong din California, face parte din echipa care proiectează aeronava X-59. Scopul misiunii este de a crea o aeronavă care să poată zbura cu viteza sunetului fără a crea un boom sonic puternic. Această descoperire poate face posibile zborurile comerciale supersonice deasupra pământului, lucru interzis din 1973. În timp ce depășirea barierei sunetului a fost o realizare incredibilă, visul călătoriilor aeriene comerciale supersonice era încă un vis improbabil de realizat. Însă, doar 16 ani mai târziu, președintele John F. Kennedy a fost cel care a propus realizarea transportului supersonic american (SST). Acest lucru a urmat anunțului făcut de Europa cu privire la planurile sale pentru Concorde, un avion de zbor mai rapid decât sunetul, care a funcționat din 1976 până în 2003.

Căutarea de către NASA a unei modalități de zbor supersonice silențioase

Misiunea Quesst a NASA este acum pregătită să spargă din nou bariera sunetului, dar într-un mod mult diferit față de cel anterior. De data aceasta, obiectivul a fost de a face zborul supersonic disponibil pentru toată lumea, prin proiectarea unui avion care produce un „pocnet” silențios sau, eventual, niciun sunet. I ar în acest caz, X-59 este cheia misiunii. Acesta a fost proiectat să zboare mai repede decât sunetul fără a produce un boom sonic. Va zbura deasupra mai multor zone pentru a studia reacțiile oamenilor, care vor fi apoi împărtășite autorităților de reglementare pentru a anula interdicția din 1973 privind zborul cu motoare supersonice deasupra solului.

Când va fi lansat X-59

NASA nu a anunțat încă o dată anume când anticipează ca eforturile dedicate modelului X-59 să fie finalizate cu succes, dar intenționează să lanseze aeronava experimentală în prima parte a anului 2023. Având în vedere că eforturile actuale, cum ar fi misiunea Artemis I și Telescopul spațial James Webb, înregistrează progrese mari, acesta va fi cu siguranță un an revoluționar pentru agenția spațială.

- Publicitate-
Marian Mărian
Marian Mărian
Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Trending