Windows 9
Windows 9

În mod surprinzător, atunci când Microsoft a prezentat succesorul sistemului de operare Windows 8, toată lumea a fost uimită să constate că producătorul a „uitat” un număr. În loc să treacă în mod logic la Windows 9, utilizatorii au primit direct Windows 10. Însă motivul oficial ascunde de fapt o constrângere tehnică care a determinat Microsoft să ia această decizie.

Pe parcursul existenței sale, Windows a cunoscut atât de multe versiuni încât numărul lor a depășit numărul numelor diferite. Este cu Windows 95, lansat în mod logic în 1995, când sistemul de operare a explodat în rândul publicului larg. Versiunea următoare a urmat același parcurs: lansat în 1998, iată Windows 98. Apoi lucrurile s-au complicat în 2001, odată cu lansarea ramificației NT (pentru „Nouă Tehnologie”). Primul său reprezentant, Windows XP, este încă unul dintre sistemele de operare Microsoft cele mai apreciate până în prezent.

Windows Vista a succedat acestuia din urmă, abandonând un pic mai mult logica numerică pentru denumirea sa. Însă, întrucât acesta a întâmpinat o primire foarte rezervată din partea utilizatorilor, Microsoft a decis apoi să revină la rădăcinile sale. În 2009 a apărut Windows 7, un nume sigur mai simplu, dar încă destul de ciudat, deoarece de fapt reprezenta versiunea 6.1 a lui Windows 6.1. Oricum, Microsoft a pornit pe acest drum și a lansat câțiva ani mai târziu Windows 8. Apoi Windows 9? Ratat.

Windows 9
Windows 9

Explicația oficială a Microsoft pentru trecerea de la Windows 8 la Windows 10

Într-adevăr, firma din Redmond a luat prin surprindere întreaga lume atunci când, în 2014, a dezvăluit nu Windows 9, ci Windows 10. Cu toate acestea, toți jurnaliștii de la acea vreme vorbeau deja despre viitorul sistem de operare, numindu-l Windows 9, cam la fel cum vorbim astăzi despre Nintendo Switch 2, deși aceasta nu este încă oficială. Logica este simplă: dacă un produs este destinat să semene cu predecesorul său, de obicei este suficient să îi adăugăm următorul număr din listă pentru a-i găsi numele.

Doar că Windows 10 nu era deloc menit să semene cu predecesorul său. Și asta pentru că, dacă Windows XP a atins culmi ale popularității, Windows 8 se află în competiție cu Windows Vista pentru titlul de sistem de operare cel mai detesta din istorie. Microsoft ținea deci în mod absolut să sublinieze diferența dintre Windows 8 și Windows 10. Cel puțin, aceasta este explicația oficială avansată de editor. Windows 10 reprezenta un răspăr, iar această schimbare trebuia marcată în mod evident.

Altă explicație oficială: cu Windows 10, Microsoft dorea de asemenea să marcheze un răspăr în modul de funcționare a actualizărilor sale. Împreună cu noul sistem de operare au apărut celebrele actualizări Moment, care aduc numeroase funcționalități la intervale de câteva luni. Anterior, era nevoie să aștepți câțiva ani pentru a avea dreptul la adevărate noutăți pe sistemul tău de operare.

Alte teorii despre absența lui Windows 9

În ciuda acestor explicații, mai multe alte teorii au apărut rapid online. Unii au sugerat că numărul 9 ar putea fi considerat de ghinion în anumite culturi, așa cum este numărul 4 în Japonia și China, ceea ce îi determină pe producători să nu folosească acest număr în denumirea produselor lor. Alții menționează, de asemenea, existența lui Windows 8.1, care trebuia inițial să se numească Windows 9 înainte ca Microsoft să decidă altfel.

Dar realitatea este probabil cu totul alta. Adevăratul motiv din spatele acestei „abandonări” a lui Windows se află probabil în codul sursă al unor aplicații. Câteva dintre acestea există practic de la crearea Windows – ba chiar se întâmplă ca unele să nu fi fost actualizate de atunci. Pentru a funcționa corect, aceste aplicații trebuie să verifice pe ce versiuni de Windows se află. Or, Windows 95 și 98 apar în mod precis în codul acestor aplicații ca… Windows 9.

Cu alte cuvinte, ar fi fost necesar să se extindă considerabil timpul de dezvoltare a lui Windows 10 pentru ca acesta să se numească Windows 9, întrucât ar fi fost nevoie să se revizuiască codul multor aplicații proprietare. Un termen suplimentar pe care Microsoft nu și-l putea (nu voia să și-l) permite, ținând să lanseze noul său sistem de operare înainte de sfârșitul anului 2015. Deci, Windows 12 se va numi oare Windows 12? În teorie, nimic nu se opune. Dar la Microsoft, în ceea ce privește denumirile, nimic nu este niciodată sigur.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *