Ce este Google Play Services și de ce îmi consumă bateria?

Marian Ciobanu
Google Play Services

Dacă ați analizat vreodată setările bateriei dispozitivului dvs. Android, probabil că ați văzut „Servicii Google Play” listat aici. Dar ce anume este și de ce folosește atât de multă baterie?

- Publicitate -

Ce sunt serviciile Google Play?

Serviciile Google Play sunt puțin mai confuze decât cele mai multe aplicații, deoarece includ toate serviciile Google dintr-un singur pachet. În versiunile mai vechi de Android (7.x Nougat sau mai mici), puteți vedea exact ce servicii Google include prin atingerea acestuia. Iată ce folosește acesta pe un dispozitiv Android 7.1.1:

  • Google Account Manager: sunt disponibile puține informații despre exact ceea ce face acest serviciu, dar se pare că gestionează sincronizarea datelor din contul Google, inclusiv a e-mailuri și alte elemente.
  • Google Services Framework: acesta gestionează o varietate de alte comunicări cu Google, inclusiv mesajele de tip „cloud”.
  • Google Backup Transport: Acest serviciu permite aplicațiilor Android să-și facă copii de rezervă pe serverele Google. Când efectuați o resetare din fabrică pe un dispozitiv Android sau configurați unul nou, datele aplicației dvs. pot fi restabilite.
  • Google Play Services: Serviciile Google Play sunt un strat de servicii pe care aplicațiile Android le pot utiliza. Acestea includ serviciile de localizare, care reprezintă cea mai importantă scurgere a bateriei aici.
    Pachetul „Servicii Google Play” poate fi realmente actualizat fără o actualizare a sistemului de operare.

Într-un fel, serviciile Google Play reprezintă modul în care Google furnizează noi funcții Android fără a fi nevoie să actualizeze întregul sistem de operare – dar asta înseamnă că un pachet poate face o mulțime de lucruri și poate cauza scurgerea vieții bateriei, la fel ca și restul Sistemul de operare.

Verificați ce golește bateria

Android arată ce aplicații și servicii de sistem utilizează cea mai mare putere a bateriei – deschideți doar meniul Setări și apăsați pe Baterry pentru a vizualiza aceste informații. Informațiile de aici sunt de obicei explicite, însă, în funcție de ce versiune de telefon Android rulează, lucrurile ar putea părea puțin diferite.

De exemplu, pe versiuni mai vechi de Android, cum ar fi Marshmallow (Android 6.x) și Nougat (Android 7.x), veți găsi probabil „Screen” în partea de sus – aceasta este cantitatea de energie din baterie utilizată de afișajul dispozitivului dvs. lumina de fundal. Puteți reduce utilizarea bateriei ecranului prin reducerea luminozității ecranului sau prin redarea mai rapidă a ecranului.

Pe Oreo (Android 8.x), cu toate acestea, meniul bateriei este foarte diferit. Utilizarea ecranului se afișează în partea de sus aici, iar utilizarea bateriei de aplicații devine o secțiune proprie. Chiar are sens în acest fel.

Aplicațiile individuale apar în această listă, astfel încât să puteți vedea exact ce aplicații utilizează bateria. Din motive evidente, aplicațiile pe care le folosiți în modul cel mai frecvent vor apărea probabil aproape de partea de sus.

Cum să faci ca serviciile Google Play să utilizeze mai puțină baterie

Anterior, intrările separate au fost îmbinate sub umbrela „Servicii Google Play” de pe opțiunea dedicată special bateriei, deci acum este mai dificil să știți exact care dintre aceste servicii vă scadea bateria.

Dar există într-adevăr o singură setare pe care ați putea să o modificați atunci când este vorba de a face ca serviciul Play să utilizeze mai puțină baterie: Locația. Când aplicațiile doresc locația dvs., ele solicită serviciile Google Play și vă trezesc hardware-ul GPS, calculându-vă locația exactă. GPS-ul utilizează o cantitate destul de mare de baterie și toată funcționalitatea sa va fi fixată pe Google Play Services – nu pe aplicația care a solicitat locația dvs. GPS.

Pentru a reduce consumul de baterie asociat cu serviciile de localizare, intrați la Settings > Location (Settings > Security and Location pe dispozitivele Android 8.x) și schimbați modulul la „Battery Saving”. Acest lucru va împiedica serviciul Google Play să activeze hardware-ul GPS al dispozitivului dvs. când aplicațiile solicită locația dvs., ceea ce, bineînțeles, vine cu un cost: acuratețea. De asemenea, puteți dezactiva complet funcțiile de urmărire a locației de aici, dacă sunteți dispus să economisiți energia acumulatorului. Dacă aveți nevoie de urmărirea precisă a locației în viitor, reveniți la acest ecran și activați modul de precizie.

Multe aplicații diferite utilizează serviciile Google Play pentru a vă actualiza locația. Aplicația de căutare Google interoghează frecvent serviciile Google Play pentru a obține locația dvs., astfel încât să poată afișa informații despre vreme și despre alte informații specifice locației.

Dacă serviciul Google vă scade bateria după ce ați modificat setările de locație, este posibil să se întâmple altceva. Un alt vinovat ar putea fi sincronizat. Încercați să mergeți la Setări> Conturi, atingând butonul de meniu și debifând datele Auto sincronizare. În aplicația Android Oreo, această setare se află în Setări> Utilizator și conturi, iar Sincronizarea automată a datelor este un buton în partea de jos a ecranului. Este demn de remarcat faptul că Android va opri automat sincronizarea datelor în fundal cu această opțiune oprită. De exemplu, nu veți fi notificat de e-mailuri noi în contul dvs. Gmail. Va trebui să deschideți aplicația Gmail și să efectuați o sincronizare manuală pentru a actualiza datele. Dacă acest lucru oprește golirea rapidă a bateriei, înseamnă că aveți o problemă cu sincronizarea.

Serviciile Google nu ar trebui să reprezinte scăderea principală a vieții bateriei. Dacă bateria este încă descărcată, există o problemă – posibil un bug/eroare Android.

S-ar putea să rezolvați problema efectuând o resetare din fabrică a dispozitivului dvs. Android. Vedeți în Settings > Backup & reset > Factory data reset  (Settings > System > Reset > Factory Data Reset on Oreo). Toate datele de pe telefonul tău Android vor fi șterse, dar majoritatea acestor date ar trebui să fie stocate online, astfel încât să poți reveni cu ușurință înapoi. Aceasta este ultima opțiune care ar trebui încercată, dar am văzut în câteva statistici că a ajutat oamenii atunci când dispozitivele lor au fost blocate într-o stare proastă.

Distribuie acest articol
By Marian Ciobanu Redactor-șef
Urmăriți:
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *