Jocurile video devin din ce în ce mai realiste. Grafica și tehnologia se îmbunătățesc, iar jucarea a devenit o experiență incredibilă, care ne permite să ne cufundăm complet în intrigă mai ales datorită unor tehnici precum Ray Tracing, care a fost încorporată de ani de zile în unele plăci grafice NVIDIA și care este deja prezentă pe ultima generație de console, cum ar fi PS5.
Ray Tracing permite un mai mare realism în diferitele scene datorită îmbunătățirii iluminării. Cum se realizează acest lucru? Vă explicăm în paragrafele următoare dacă vreți să știți dacă merită sau ce aduce Ray Tracing-ul.
Ce este Ray Tracing și la ce folosește?
Ray Tracing este o tehnică sau o tehnologie de redare care calculează razele de reflexie ale diferitelor forme de lumină și realizează umbre dinamice pe obiectele 3D. Este o tehnică care necesită un hardware puternic și are multe avantaje în rezultatul final, dar un dezavantaj principal: consumă multe resurse.
Ceea ce realizează Ray Tracing este nouă modalitate de a obține reflexii și umbre în jocurile video, ceva ce se făcea deja. Dar Ray Tracing o face mai bună. Până acum, funcționa astfel: consola sau calculatorul „vede” o scenă 3D și, calculând distanța până la obiecte, știe sau alege de unde vine lumina sau care sunt cele din fața sa. Datorită acestor informații, scena este desenată ca o imagine 2D. Dar cu Ray Tracing obțineți mai mult realism în toate scenele și un rezultat mai bun și mai dinamic. Cu toate acestea, este nevoie de hardware compatibil și nu toate plăcile grafice sunt compatibile cu această tehnologie de ray tracing.
Tehnologia Ray Tracing, așa cum am explicat în paragrafele anterioare, are ca principală misiune îmbunătățirea iluminării, umbrelor și reflexiilor din jocurile video pe care le jucăm. Deși nu este o tehnologie exclusivă pentru jocuri de noroc, ea este exploatată în special în acest domeniu. Este interesant mai ales dacă vom juca jocuri de acțiune, deoarece va îmbunătăți experiența în toate scenele în care apar explozii.
Unde se utilizează
Această metodă sau tehnologie este utilizată în multe dintre filmele mari lansate în fiecare an, dar nu este nevoie să se folosească echipamente cinematografice profesionale, deoarece ray tracing funcționează deja pe unele console și cu unele plăci grafice care ne permit să ne bucurăm de avantajele sale în unele jocuri video.
În viitor este de așteptat ca acesta să devină mai comună și vom descoperi că noile generații de console îl încorporează, dar momentan îl vedem doar pe Xbox X și S și PlayStation 5. În plus, plăcile grafice care îl suportă, conform datelor de la sfârșitul anului 2021, sunt plăcile grafice NVIDIA din seriile RTX 2000 și RTX 3000 și întreaga familie sau gamă AMD RX 6000.