Diferenta dintre 4G si 5G: Prin ce se diferentiaza cele doua tehnologii

Diferenta dintre 4G si 5G – Trecerea către lumea 5G este deja în curs. Se așteaptă ca noua tehnologie să revoluționeze rețelele mobile cu viteze foarte rapide, dar cum va face exact asta și ce o face diferită de 4G?

Ericsson prezice că 1,5 miliarde de utilizatori, 40% din populația lumii, vor avea acces la o rețea 5G până în 2024; Dar cum funcționează cu adevărat tehnologia și cum poate realitatea să țină pasul cu marketingul?

Diferenta dintre 4G si 5G

Tehnologie

Tehnologia 5G este un nou sistem digital pentru trimiterea informațiilor prin aer. Se caracterizează prin utilizarea unor frecvențe radio mult mai mari (28 GHz comparativ cu 700 MHz – 2500 MHz pentru 4G) pentru a transfera cantități mult mai mari de date.

Frecvența mai mare înseamnă că undele sunt mai mici.

Mai multe dispozitive conectate

Diferenta dintre 4G si 5G este mare, această nouă interfață, cu unde mai mici, vă permite să utilizați mai multe dispozitive în aceeași zonă geografică. De exemplu, 4G poate suporta aproximativ 4.000 de dispozitive pe kilometru pătrat, în timp ce 5G va suporta aproximativ un milion.

4G atinge limitele tehnice ale cantității de date pe care le poate transfera în spectrul său de frecvență. Problemă pe care 5G o va elimina.

Cu 5G va fi posibil să existe mai multe dispozitive care funcționează, în mod fiabil, sigur și neîntrerupt în aceeași zonă. Acest lucru va deschide calea către noi utilizări (IoT – Internet of Things) pentru conexiunile mobile, cum ar fi semafoarele inteligente care vor comunica între ele pentru a îmbunătăți fluxul de trafic.

Acoperire mai bună

5G folosește, de asemenea, o nouă tehnologie digitală numită Massive MIMO (Multiple Input Multiple Output), care utilizează mai multe noduri direcționate pentru a focaliza și urmări utilizatorii în jurul celulelor, îmbunătățind acoperirea, viteza și capacitatea.

Tehnologiile de rețea de astăzi funcționează ca proiectoare, iluminând o zonă, dar semnalul este irosit foarte mult.

O parte a implementării 5G implică instalarea Massive MIMO și New 5G Radio pe toate stațiile de bază ale rețelei mobile pe infrastructura 4G existentă.

Latență

Latența este timpul necesar pentru ca datele să treacă de pe dispozitivul dvs. la serverele de pagini web, Netflix etc. Majoritatea utilizatorilor normali nu vor observa această schimbare, dar este extrem de importanta pentru industrie că veți putea controla mașinile pe distanțe lungi cu precizie și siguranță.

5G este, de asemenea, așteptat să fie rețeaua care să conducă dezvoltarea vehiculelor autonome interconectate. Pentru a expune diferenta dintre 4G si 5G, va puteti imagina gaming-ul in cloud.

De asemenea, jucătorii vor observa. De exemplu, 5G va îmbunătăți utilizarea Google Stadia.

Rețelele 4G au o latență medie de aproximativ 50 ms, dar conexiunile 5G vor avea latențe mai mici de 10 milisecunde și, în cel mai bun caz, pot ajunge la 1 milisecundă de întârziere, potrivit Mats Norin, director 5G la Ericsson.

Pentru a vă face o idee despre cât de rapid este, pentru creier durează mai mult de 10 ms pentru ca o imagine văzută de ochiul uman să fie procesată.

Imbunătățirile latentei ar putea fi adevărata forță motrice din spatele adoptării 5G.

Viteză

După cum am văzut, conexiunile 5G vor fi de aproximativ 10 ori mai rapide decât conexiunile 4G actuale. Cu toate acestea, viteza maximă nu va fi atinsă de la prima antenă instalată.

Așa cum 4G s-a îmbunătățit semnificativ de-a lungul vieții sale cu dezvoltarea LTE (Long-Term Evolution) și apoi a LTE-A (Long-Term Evolution Advanced), 5G se va îmbunătăți odată cu instalarea mai multor și mai bune antene.

Astăzi există două tipuri de antene:

  • mmWave: undele milimetrice sunt cele mai rapide, deși au o autonomie mai mică. Frecvențele sale sunt 24GHz, 28GHz, 37GHz, 39GHz, 47GHz.
  • Frecvențe medii: ating o viteză mai mică, dar au o autonomie mai mare (2,5 GHz, 3,5 GHz, 3,7-4,2 GHz).
  • Frecvențe joase: sunt cele care ating viteză mai mică, dar mai multă autonomie (600MHz, 800MHz, 900MHz).

Compararea vitezei rețelei mobile

Rețea mobilă Viteze maxime teoretice Viteza medie reală
2G 0,3 Mbps 0,1 Mbps
3G 7,2 Mbps 1,5 Mbps
3G HSPA + 42 Mbps 5 Mbps
4G 150 Mbps 10 Mbps
4G LTE-A 300 Mbps – 1 Gbps 15 Mbps – 50 Mbps
5G 1-10 Gbps Mai mult de 50 Mbps

Netflix recomandă doar 5 Mbps pentru redarea FullHD și 25 Mbps pentru calitatea Ultra HD. Obiectivul cu 5G este să atingă cel puțin 50 Mbps în medie.

Compararea vitezei reale pe rețelele mobile ale furnizorilor de telefonie mobilă din Romania

Furnizor 5G 4G
Orange 600-750 Mbps 47,1 Mbps
Digi 350-450 Mbps 30,5 Mbps
Vodafone 100 – 200 Mbps 32,3 Mbps

*Informatiile oferite mai sus sunt generale, diferenta de viteza variaza in functie de locatia in care esti.

5G va permite locuințelor să aibă conexiuni de mare viteză fără a depinde de furnizorii tradiționali de ADSL și fibră optică, deoarece putem avea un router 5G care va oferi WiFi tuturor dispozitivelor noastre. Acest lucru va facilita mobilitatea, deoarece conexiunea noastră rapidă nu va fi ancorată de casa noastră prin cabluri.

Diferenta dintre 4G si 5G
Diferenta dintre 4G si 5G

Acoperire

Rețelele 4G au durat ani de zile să se răspândească în întreaga lume și există încă multe zone rurale care depind de rețelele 3G. Chiar și acolo unde există o acoperire 4G, viteza variază destul de mult.

Prin urmare, ne putem aștepta ca rețelele 5G să dureze ceva timp pentru a ajunge în lume și implementarea va urma un model similar cu cel al 4G, orașele mari fiind primele care beneficiază.

În plus, tehnologia 5G mai rapidă folosește valuri foarte mici (mmWave – valuri milimetrice) care au o rază de acțiune foarte scurtă și sunt ușor blocate de pereți, astfel încât vor trebui instalate multe antene sau noduri. De asemenea, vor exista antene cu spectru de bandă joasă, care vor avea o autonomie mai bună, dar nu pot atinge viteza mare.

Când va sosi 5G?

Mulți dintre noi încă folosim rețele 3G atunci când rețelele 4G nu sunt disponibile și exact asta se va întâmpla cu 5G. Ideea că 5G este un substitut direct pentru 4G este greșită, de fapt sunt tehnologii complementare cu care ar trebui să putem obține viteze bune oriunde ne-am afla.

Deși testele au fost deja efectuate în întreaga lume, iar 5G începe să fie instalat în întreaga lume, vor mai trece câțiva ani ( poate 2022) când vom începe să ne bucurăm de conexiuni 5G la nivel global.

Implementarea va avea loc în principal în zonele urbane dense sau în care oamenii vor să construiască și să testeze noi aplicații 5G pentru industria 4.0 sau aplicații auto.

5G in industrie

O rețea rapidă și fiabilă în timp real poate permite industriilor să elibereze device-urile de cabluri pentru conectarea la rețea și să treacă la conexiunea fără fir. Acest lucru va facilita flexibilitatea în instalări și implementări pe teren.

Diferenta dintre 5G si 4G 1

În plus, va accelera implementarea mașinilor autonome, crescând productivitatea și reducând costurile. De exemplu, la mina Boliden Aitik din Suedia, automatizarea activată de tehnologia 5G, utilizată pentru forare și sablare, a redus costurile cu 1%, economisind 2,5 milioane de euro anual.

Se estimează că 5G va însemna creșteri ale productivității între 1% și 3% la nivel global. Deși pare mic, asta se va traduce în miliarde de economii în fiecare an.

De asemenea, se prevede că 5G va fi catalizatorul care va facilita conexiunile între oameni și mașini pe scară largă, care va dezvolta aplicații haptice. Operatorii la distanță vor putea simți și atinge printr-o mașină situată la mii de kilometri distanță, putând efectua operații de la distanță.

Acest lucru va crea o cantitate imensă de date. Un studiu realizat de IDC (International Data Corporation) estimează că cantitatea de date utilizate va crește de la 33 Zettabytes (ZB) în 2018 la 175 ZB în 2025.

Vehicule autonome

În viitor, vehiculele vor comunica intre ele pe drum. Acestea vor împărtăși informații cu alte mașini despre starea drumului și vor furniza informații despre trafic în timp real.

Dacă o mașină frânează brusc, alte mașini pot ști imediat și pot frâna și preventiv, evitând astfel o coliziune. Acest tip de comunicare între vehicule ar putea salva milioane de vieți.

Siguranța publică și infrastructura

5G va permite orașelor și altor municipalități să funcționeze mai eficient. Utilitățile vor putea urmări cu ușurință utilizarea, senzorii vor putea notifica când se va opri traficul imens sau luminile stradale, iar camerele de supraveghere pot fi instalate rapid și ieftin.

Control de la distanță al dispozitivului

Deoarece 5G are o latență remarcabil de scăzută, controlul de la distanță al mașinilor grele va fi o realitate. Deși obiectivul principal este de a reduce riscul în medii periculoase, acesta va permite, de asemenea, tehnicienilor cu cunoștințe specializate să controleze utilaje de oriunde din lume.

Sănătate

Conexiunile ultra-fiabile cu latență scăzută (URLLC) ar putea schimba asistența medicală așa cum o cunoaștem. De la telemedicină, prin recuperare de la distanță, terapia fizică prin realitate virală sau chirurgie la distanță va fi disponibilă în următorii ani.

Mai mult, spitalele pot crea rețele masive de senzori pentru a monitoriza pacienții, medicii pot prescrie pastile inteligente care măsoară sănătatea pacienților …

IoT

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale sosirii 5G va fi efectul său asupra Internetul obiectelor (IoT). Deși în prezent avem senzori care pot comunica între ei, aceștia tind să consume resurse și epuizează rapid capacitatea de date a 4G.

5G este sigur?

5G va oferi conexiuni mai stabile și cu o capacitate mai mare, astfel încât acestea să fie mai fiabile. Criptarea și securitatea pot fi realizate mai larg și mai rapid datorită vitezei crescute. De asemenea, 5G va fi mai dificil de manipulat sau de interferat decât o rețea WiFi.

Articolul Diferenta dintre 4G si 5G a fost facut pentru a raspunde anumitor intrebari ale utilizatorilor, cu siguranta nu am acoperit chiar toate intrebarile insa sper ca raspunsurile noastre sa fi fost de ajutor, vom actualiza acest articol frecvent daca exista cerere, va asteptam la rubrica de comentarii pentru pareri.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *