TechMobileObsolescența programată în lumea smartphone-urilor: Cum...

Obsolescența programată în lumea smartphone-urilor: Cum producătorii ne determină să înlocuim dispozitivele mai des

Obsolescența programată a devenit o practică tot mai răspândită în era modernă, cu implicații majore asupra consumatorilor și mediului înconjurător. Această strategie constă în planificarea intenționată a unui ciclu de viață limitat pentru un produs, încurajând astfel consumatorii să înlocuiască frecvent dispozitivele, generând un continuu ciclu de consum și cheltuieli. Smartphone-urile sunt printre cele mai afectate produse de obsolescența programată, iar acest fenomen a stârnit controverse și îngrijorări în rândul utilizatorilor.

- Publicitate-

Obsolescența programată și motivele sale

Obiectivul principal al obsolescenței programate în cazul smartphone-urilor este de a stimula consumul prin crearea unei nevoi artificiale de înlocuire a dispozitivelor. Producătorii își planifică cu grijă lansarea de noi modele, care atrag atenția consumatorilor prin îmbunătățiri tehnologice și design atrăgător. Astfel, utilizatorii sunt tentați să renunțe la vechiul model și să achiziționeze unul nou, chiar dacă dispozitivul lor actual funcționează încă bine.

Problemele asociate obsolescenței programate

Unul dintre aspectele controversate ale obsolescenței programate este legat de actualizările software. Deși teoretic acestea ar trebui să îmbunătățească performanțele și securitatea dispozitivelor, de multe ori au ca rezultat încetinirea modelelor mai vechi, făcându-le aproape inutilizabile. Această practică a dus la sancțiuni și amenzi pentru companii mari precum Apple și Samsung.

O altă problemă asociată obsolescenței programate este dificultatea reparării smartphone-urilor moderne. Multe dispozitive sunt proiectate astfel încât repararea lor să fie complicată sau chiar imposibilă, încurajând astfel utilizatorii să înlocuiască întregul dispozitiv în loc să îl repare. Cu toate acestea, există inițiative care încearcă să contracareze această tendință, cum ar fi introducerea indicilor de reparabilitate.

Impactul obsolescenței programate asupra consumatorilor și mediului

Obsolescența programată nu afectează doar hardware-ul sau software-ul, ci și percepția consumatorilor. Obsolescența percepută se referă la modul în care un produs este perceput ca fiind învechit sau nu mai dorit, chiar dacă funcționează perfect. Aceasta are consecințe grave atât din punct de vedere economic, cât și din perspectiva mediului înconjurător. Anual, miliarde de smartphone-uri devin deșeuri, iar doar o mică parte sunt reciclate. Acest lucru nu doar impactează mediul, ci și duce la pierderea unor resurse valoroase. De exemplu, smartphone-urile conțin metale rare precum coltanul, extracția căruia este costisitoare și are consecințe grave asupra mediului și societății.

- Publicitate-
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Trending