Cel mai bun procesor (cpu) din 2022, Cele mai bune procesoare

Cel mai bun procesor (cpu)

Cel mai bun procesor (cpu) din 2022, Cele mai bune procesoare. Mai jos am pregatit pentru dumneavoastra o serie de recomandari pentru mai multe domenii de activitate sau nevoi. Retineti ca aceste procesoare nu se potrivesc pentru orice socket, daca aveti nevoie de indrumare sau asistenta, va asteptam la rubrica de comentarii.

Intel Pentium G6400

Intel Pentium G6400

Cel mai bun pentru utilizarea de bază

Intel Pentium G6400 este un procesor entry-level excelent pentru utilizarea de bază a computerului, care include navigarea pe web, gestionarea e-mailurilor și documentelor cu suita Office și vizionarea conținutului de pe site-uri precum Netflix, streaming. Datorită costului redus, vă permite să creați un PC de acasă capabil să satisfacă principalele nevoi ale familiei cheltuind câteva sute de euro.

>>>Vezi detalii si pret


Intel Core i3-10100F

Intel Core i3-10100F

Cel mai bun procesor de gaming entry level

Intel Core i3-10100F este un procesor entry level din familia Comet Lake echipat cu 4 nuclee/8 thread, frecventa de baza de 3.6GHz care ajunge la 4.3GHz in boost si un TDP de 65W.

>>>Vezi detalii si pret


Intel Core i5-12400F

Intel Core i5-12400F

Ideal pentru un PC de gaming de gamă medie

Intel Core i5-12400F este procesorul ideal pentru cei care doresc să monteze o configurație de gaming mid-range. Oferă o configurație cu 6 nuclee / 12 thread cu 6 nuclee de performanță, care funcționează la o frecvență de bază de 2,5 GHz și poate crește 4,4 GHz. Procesorul suportă până la 128 GB de RAM și este compatibil atât cu modulele DDR4, cât și cu DDR5, are un PBP de 65 de wați și acceptă noul standard PCIe 5.0. Litera „F” din abreviere indică absența graficii integrate, așa că va trebui neapărat să o combinați cu un GPU discret pentru a vă folosi computerul.

>>>Vezi detalii si pret


AMD Ryzen 7 5800X3D

AMD Ryzen 7 5800X3D

Soluția perfectă pentru gaming

AMD Ryzen 7 5800X3D este cel mai recent procesor bazat pe arhitectura Zen 3, înainte de sosirea noului Ryzen 7000 cu arhitectură Zen 4 și noul soclu AM5. Adevărata noutate a acestui CPU este prezența 3D V-Cache, care mărește semnificativ memoria cache L3 și garantează o creștere medie a performanței în jocuri de 15%. AMD a trebuit să scadă puțin frecvențele de vârf pentru a nu crea probleme pentru funcționarea acestui nou cache, așa că în afara jocurilor performanța este puțin mai mică decât cea a unui Ryzen 7 5800X „clasic”, dar dacă sunteți în căutarea unui nou procesor pentru un PC de gaming, acesta este, până în prezent, una dintre cele mai bune alegeri posibile.

>>>Vezi detalii si pret


Intel Core i7-12700K

Intel Core i7-12700K

Alegerea potrivită pentru cei care se joaca si fac streaming

Intel Core i7-12700K se bazează pe noua arhitectură Intel Hybrid, compusă din două tipuri de nuclee: P-Core de înaltă performanță (Performance Core), cu arhitectură Golden Cove și produse cu proces Intel 7 (fostul 10nm SuperFin), și E-Core (Efficiency Cores) de înaltă eficiență, bazate pe arhitectura Gracemont, care garantează aceleași performanțe ca și arhitectura Skylake, dar cu un TDP maxim de 15W. Deoarece E-Core-urile nu au Hyper-Threading, Core i7-12700K are o configurație atipică de 12 nuclee și 20 de fire. CPU poate atinge o frecvență maximă de 5GHz și are o PBP (Processor Base Power, anterior TDP) de 125W, dar tehnologia Maximum Turbo Power o poate împinge până la 190W.

>>>Vezi detalii si pret


AMD Ryzen 9 5950X

AMD Ryzen 9 5950X

Cel mai bun pentru editare audio/video

AMD Ryzen 9 5950X este un procesor bazat pe arhitectura Zen 3, echipat cu 16 nuclee și 32 threaduri. Funcționează la o frecvență de bază de 3,4 GHz, dar poate crește 4,9 GHz. TDP-ul este de 105W, în timp ce memoria cache L3 se ridică la 64MB. CPU folosește Socket AM4 testat acum și este compatibil nativ cu plăcile de bază X570 și B550, dar funcționează și pe modelele cu chipset-uri X470 și B450, atâta timp cât BIOS-ul este actualizat.

>>>Vezi detalii si pret


AMD Ryzen Threadripper 3960X

AMD Ryzen Threadripper 3960X

Pentru o stație de lucru la cel mai înalt nivel

AMD Ryzen Threadripper 3960X este un procesor dedicat segmentului HEDT și stațiilor de lucru, bazat pe arhitectura Zen 2 și echipat cu 24 de nuclee și 48 de threaduri. Ofera performante extrem de bune atat in productivitate (unde ajunge la vechiul 2990WX), cat si in gaming.

>>>Vezi detalii si pret


Citeste si urmatoarele ghiduri:

Cum să alegeți cel mai bun procesor (cpu)

Cunoașterea specificațiilor detaliate ale procesorului și citirea recenziilor este o modalitate bună de a vă face o idee despre ce să cumpărați si veti putea alege cel mai bun procesor. Cu toate acestea, nu toată lumea are timp să facă cercetări ample, așa că în acest ghid vă sugerăm ce procesoare să cumparati în funcție de cazul de utilizare și de relația dintre preț și performanță astfel veti putea achizitiona cel mai bun procesor. Pentru a vă oferi un exemplu: pentru a sta pe internet cu un procesor quad-core modern, nu este nevoie să cheltuiți cantități astronomice, dar dacă doriți să jucați la cel mai bun nivel, probabil că veți avea nevoie de un procesor cu cel puțin șase nuclee și frecvențe destul de ridicate. De asemenea, aveți nevoie de un procesor cu suficientă putere încât să nu fie un obstacol prea mare pentru placa video.

Dacă, pe de altă parte, doriți să creați o stație de lucru, cu cât aveți mai multe nuclee, cu atât mai bine pentru cel mai bun procesor. Clock rate rămâne central, dar mai puțin decât în ​​trecut, de fapt, în ultimii doi ani, atât AMD, cât și Intel au împins mult asupra numărului de bază, ajungând la 8/16 nuclee pentru procesoarele principale (Core i9-9900K, Ryzen 9 3950X) și bine 32 nuclee pentru soluții de stații de lucru (Threadripper 3970X).

Caracteristicile procesoarelor

Dacă te uiți la specificațiile tehnice ale unui anumit procesor, vei întâlni multe numere. Iată ce trebuie să urmăriți.

  • Frecvență : măsurată în gigahertz (GHz), este viteza la care cipul funcționează, deci cu cât este mai mare cu atât este mai rapidă. CPU-urile moderne își măresc sau micșorează frecvența pe baza funcționării și a temperaturii lor, astfel încât să vedeți indicată o frecvență de bază (minimă) și un turbo (maxim).
  • Core : Acestea sunt „procesoarele din interiorul procesorului”. CPU-urile moderne oferă între 2 și 32 de nuclee, majoritatea conținând patru până la opt. Fiecare nucleu este capabil să-și gestioneze propriile operațiuni. În zilele noastre este de preferat să aveți cel puțin patru nuclee cu Hyper-Thread sau șase nuclee fizice.
  • Thread: Acesta este numărul de procese independente pe care un cip le poate gestiona simultan și, în teorie, ar trebui să fie același număr de nuclee. Cu toate acestea, multe procesoare au capabilități multithreading, care permit unui singur nucleu să creeze două thread-uri. Intel numește această funcție Hyper-Threading în timp ce AMD o numește SMT (Simultaneous Multithreading). Mai multe thread-uri înseamnă multitasking mai bun și performanță îmbunătățită cu software-ul greu de utilizat, cum ar fi editorii video și transcodere.
  • TDP : puterea de proiectare termică (TDP) este cantitatea maximă de căldură generată de un cip și este măsurată în wați. Știind, de exemplu, că Core i7-8700K are un TDP de 95 de wați, puteți fi sigur că aveți un cooler care poate face față acelei cantități de căldură disipată și sursa de alimentare care poate furniza și puterea corectă. Este bine să vă cunoașteți TDP, astfel încât să aveți cooler-ul și sursa de alimentare potrivite pentru CPU. Un TDP mai mare coincide de obicei cu performanțe mai mari.
  • Cache: cache- ul integrat al procesorului este utilizat pentru a accelera accesul la date și instrucțiuni între CPU și RAM. Există trei tipuri de cache: L1 este cel mai rapid, dar este limitat, L2 este mai mare, dar este mai lent, L3 este chiar mai mare, dar relativ lent. Când datele de care are nevoie un procesor nu sunt disponibile în niciunul dintre aceste cache, se uită la RAM, care este mult mai lentă. Nu ar trebui să acordați prea multă atenție dimensiunii cache-ului, deoarece este dificil de evaluat performanța reală și există factori mai importanți de luat în considerare.
  • IPC : Chiar dacă aveți două procesoare care au aceeași frecvență și același număr de thread-uri, dacă provin de la companii diferite sau sunt construite pe arhitecturi diferite de la aceeași companie, vor produce un IPC diferit (instrucțiuni pe Clock rate). IPC depinde în mare măsură de arhitectura procesorului, astfel încât cipurile de generație mai nouă sunt mai bune decât cele mai vechi. IPC nu este denumit de obicei specific și se măsoară de obicei prin repere, deci cel mai bun mod de a afla mai multe este să citiți recenziile.

Cum să alegeți CPU-ul potrivit

Cel mai bun procesor
Cel mai bun procesor

Indiferent dacă construiți sau modernizați un computer, microprocesorul , denumit adesea pur și simplu procesor sau CPU ( unitate centrală de procesare ), are o pondere considerabilă. Creșterea ratei de over clooking și a numărului de nuclee poate face o diferență uriașă în performanța generală, asigurând un sistem mai receptiv, un joc mai lin și finalizarea mai rapidă a sarcinilor grele, cum ar fi transcodarea video.

Cipul pe care îl selectați dictează alegerea plăcii de bază (soclu și chipset). Dacă știți suficient despre specificațiile procesorului și aveți nevoie de sfaturi, citiți Ghidul nostru de cumpărare a procesorului pe care il gasiti mai sus . Dar dacă ceva nu îți este clar sau ești un novice, atunci iată cele mai importante lucruri de știut.

Noțiuni de bază

  • AMD sau Intel? Alegerea de astăzi poate fi foarte ușoară (sau foarte dificilă). Dacă aveți în vedere achiziționarea de procesoare de ultimă generație (Ryzen 3000 pe frontul AMD sau Core 9000 Coffee Lake Refresh pe cel Intel) există câteva lucruri de știut: CPU-urile Intel au performanțe ușor mai bune în unele titluri atunci când sunt redate în Full HD datorită frecvențelor de operare mai mari – în timp ce cele de la AMD pot gestiona mai repede sarcini precum editarea video. Cu toate acestea, prețul se încadrează și în acest discurs. Vorbim despre asta în mod specific în capitolul următor.
  • Frecvența este mai importantă decât numărul de nuclee : frecvențe mai mari se traduc în performanțe mai bune în sarcini comune și simple, cum ar fi jocurile, în timp ce mai multe nuclee vă vor ajuta să finalizați mai repede sarcini mai grele, care consumă timp, precum editarea video. .
  • Cumpărați ultima generație : pe termen lung nu veți economisi mulți bani cumpărând un cip de generație mai veche.
  • Bugetează întregul sistem : nu asociați un procesor puternic cu o placă video slab performantă, memorie RAM scăzută sau un sistem de stocare lent.
  • Overclockarea nu este pentru toată lumea – pentru mulți oameni este mai logic să cheltuiți câteva zeci de dolari mai mult și să cumpărați un cip de ultimă generație.

AMD sau Intel: Pe care să cumpărați?

Cel mai bun procesor
Cel mai bun procesor

Până în 2017, AMD avea în mod clar probleme, dar cu procesoarele Ryzen de ultimă generație, compania a reușit să ajungă din urmă și să obțină paritate de performanță, sau aproape, în comparație cu soluțiile rivale Intel. Dacă nu ești unul dintre acei oameni care iubesc mai degrabă un brand decât celălalt, atunci ar trebui să fii deschis la ambele opțiuni.

Intel se bucură de un ușor avantaj de performanță cu unele titluri Full HD și operațiuni mai puțin subțiri (cum ar fi multe jocuri, navigare pe web sau unele programe Adobe) datorită ratei de over clooking în general mai mari. AMD tinde să ofere mai multe nuclee și threduri, ceea ce îl face o propunere mai bună pentru încărcături precum editarea video.

Însă adevăratul punct de astăzi este reprezentat de prețuri. Din cauza problemelor de a ține pasul cu cererea, unele procesoare Intel costă mai mult decât ar trebui. Din păcate, acest lucru este valabil și pentru unele Ryzen 3000. Pe scurt, citiți recenziile și comparați modelele în funcție de nevoile dvs. Apoi, uitați-vă la preț și faceți o alegere.

Ce vrei să faci cu procesorul tău?

În timp ce cumpărați cel mai bun procesor posibil pe baza bugetului dvs. uneori ar fi mai bine să economisiți puțini bani și să-i puneți pe alte componente. Stabiliți tipul procesorului și bugetul maxim pe baza a ceea ce intenționați să faceți cu computerul.

Sarcini de bază: 50-100 euro . Dacă sunteți în căutarea unui procesor care să vă permită să vizionați videoclipuri, să navigați pe web și să efectuați sarcini de productivitate de bază, cum ar fi scrierea în word sau foaie de calcul, atunci este posibil să aveți nevoie de un cip entry-level cu 2 sau 4 nuclee. Cu toate acestea, dacă vă găsiți adesea făcând mai multe dintre aceste operațiuni de bază de o data, ar fi mai bine să vă deplasați la un model sau două. Luați în considerare un Ryzen 3 sau Intel Pentium la capătul superior al acestei game de prețuri și un Intel Celeron sau AMD Athlon la capătul inferior.

Pentru a vă oferi câteva exemple, AMD oferă modele precum Ryzen 3 3200G (cu GPU integrat) și Athlon 240GE . Pe frontul Intel găsim Pentium G5600 și Celeron G4920 . Amintiți-vă însă cele spuse în capitolul anterior.

Jocuri: 150-250 euro . Dacă sunteți interesat în primul rând de performanțele jocurilor, aveți nevoie de cel puțin un procesor Intel Core i5 sau AMD Ryzen 5. de gamă medie. Având în vedere că placa video este mai importantă pentru jocuri decât procesorul, puteți economisi bani prin faptul că nu achiziționați un Core mai puternic. i7 sau Ryzen 7. În prezent în AMD recomandăm excelentul Ryzen 5 3600 , în timp ce pe Intel, Core i5-9400F – (F indică absența unei GPU integrate).

Muncă creativă și / sau overclocking: 250-350 euro . Dacă doriți mai multe nuclee sau viteză pentru sarcini precum editarea video – sau aveți nevoie de un sistem rapid cu o marjă de manevră suplimentară pentru calculul viitor, verificați cipurile Core i7, i9 sau Ryzen 7. dacă doriți să overclockați, chiar dacă cipurile Ryzen sunt mai puțin overclockabile. La AMD vă sugerăm Ryzen 7 3700X . La Intel, un procesor comparabil poate fi Core i9-9900K , care este mai rapid în jocuri, dar costă și consumă mult mai mult.

Puterea stației de lucru: peste 400 de euro . Dacă vă așteptați ca sistemul dvs. să redea o animație sau un videoclip 4K sau să aveți de-a face cu baze de date imense și matematică complexă, luați în considerare un Intel Core X sau AMD Threadripper. Aceste soluții oferă o cantitate imensă de nuclee fizice (până la 18 pe partea Intel și până la 32 pe partea AMD) pentru multitasking extrem (de exemplu, jocuri la setări ridicate în timp ce streaming sau editare) sau calcule care necesită mult timp. . Utilizatorii de afaceri ar trebui să ia în considerare un procesor Intel Xeon sau AMD EPYC – acestea nu sunt soluții pentru consumatorii tradiționali. Un interes deosebit astăzi este Ryzen Threadripper 2920X cu 12 nuclee / 24 de thread-uri și prima generație1920X sub 300 de euro .

Cu toate acestea, Core X 10000 și Ryzen Threadripper 3000 vin pe piață, așa că, în câteva săptămâni, situația ar trebui să sufere o puternică scuturare.

De ce generație de CPU aveți nevoie?

Cel mai bun procesor

În fiecare an, Intel și AMD își actualizează liniile de procesoare cu o nouă arhitectură. Actuala generație Intel este ceea ce compania numește 9th Gen Core, cu numele de cod Coffee Lake Refresh. Cele mai recente cipuri AMD fac parte din seria Ryzen 3000.

Când priviți numărul modelului, puteți vedea generația ca prima cifră a unui număr format din patru (de exemplu, 9 în Core i7-9700K sau 3 în Ryzen 7 3700X). În ceea ce privește cipurile de la extrem, la fel se întâmplă și cu generația a 9-a Core X și a doua generație Ryzen Threadripper.

Deși puteți găsi procesoare de generație mai veche, nu vă recomandăm să cumpărați unul, cu excepția cazului în care aveți o placă de bază care nu acceptă cipuri de ultimă generație. De obicei, nu veți economisi mulți bani optând pentru un procesor de ultimă generație. Într-adevăr, poate ați putea chiar pierde la un moment dat.

Cum să citiți numele și numerele modelelor?

Dezmembrarea mărcilor și numerelor care alcătuiesc un nume de procesor poate fi confuză. Până de curând, Intel și AMD își împărțeau ofertele în trei categorii: Core i3 / Ryzen 3, Core i5 / Ryzen 5 și Core i7 / Ryzen 7. Intel a introdus Core i9 și AMD Ryzen 9. Sigur că există apoi sfârșitul extrem, cu Intel oferind Core i9 al familiei X și AMD Threadrippers – dar pentru majoritatea oamenilor aceste procesoare sunt excesive și nu sunt la îndemână.

Pentru cei cu un buget redus, Intel oferă cipuri numite Celeron și Pentium (acesta din urmă sunt puțin mai rapide), în timp ce AMD are linia Athlon, dar și propuneri Ryzen 3.

Ce zici de numerele de model care urmează după 3, 5, 7 sau 9? Prima cifră este după cum s-a menționat generația produsului – 9 pentru a noua generație în cazul Intel și 3 în cazul celei de-a doua generații AMD Ryzen. Restul numerelor servesc pentru a indica poziționarea în interval și cu cât sunt mai mari cu atât sunt mai bune (mai multe nuclee și / sau frecvențe mai mari), în timp ce un „K” la sfârșitul numelui unui cip Intel înseamnă că este deblocat pentru overclocking. F, pe de altă parte, indică faptul că GPU-ul integrat este dezactivat și, prin urmare, va fi necesară o placă video dedicată.

Doar unele cipuri Intel mainstream sunt versiunea K, în timp ce toate Ryzen sunt deblocate pentru overclocking. X-ul de la sfârșitul numerelor modelului AMD înseamnă că procesoarele sunt teoretic capabile să funcționeze la frecvențe mai mari.

Overclock sau nu?

Overclockarea este practica de a împinge un procesor la limitele sale, făcându-l să ruleze la frecvențe mai mari decât cele setate din fabrică. Dacă nu doriți să vă dedicați limbii procesorului înainte de a atinge inevitabilul accident, overclockarea nu merită.

Pentru a permite procesorului dvs. să atingă rate de ceas mai mari decât specificațiile din fabrică, va trebui să cheltuiți mai mulți bani pe un sistem de răcire mai bun și o placă de bază de overclocking.

În timp ce toate cipurile AMD recente sunt overclockabile cu o anumită marjă (nu prea mult pentru seria 3000), dacă doriți să overclockați un Intel, va trebui să plătiți mai mult pentru a obține un model din seria K. Adunând toate costurile suplimentare, veți avea un buget mai bun. alți 50/100 euro pentru un procesor cu frecvențe mai mari din fabrică. Și amintiți-vă, chiar dacă cumpărați tot ce aveți nevoie, vă puteți deteriora procesorul împingându-l prea tare fără a obține rezultatele dorite.

Pe scurt…

Alegând un procesor, întrebați-vă mai întâi pentru ce îl veți folosi și apoi cât puteți cheltui pentru a-l cumpăra, dar numai după ce înțelegeți cât trebuie să cheltuiți pe alte componente precum SSD, GPU, PSU și RAM. În timp ce procesoarele sunt importante, nu are rost să împerechem un cip performant cu o placă video slabă (cu excepția cazului în care nu sunteți în afara categoriei de jucători) sau un hard disk mecanic lent. În timp ce citirea specificațiilor precum rata de clook și numărul de threaduri este utilă, cea mai bună măsură a performanței unui procesor vine din recenzii precum cele pe care le găsiți pe paginile noastre.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...