Care este viteza maxima si minima la Digi?

Digi

Care este viteza maxima si minima la Digi? DIGI Romania ofera abonatilor sau doua tipuri de internet: internet mobil, inclus in abonamente si extraoptiuni PrePay si internet fix la abonamentele Fiberlink. Clientii vor fi interesati, cum e si firesc, de vitezele maxime si minime de download si upload cand cumpara un abonament sau o extraoptiune cu date.

De la inceput trebuie spus ca vitezele minime si maxime absolute sunt relative. Ele depind mult de infrastructura, de tehnologia radio folosita la telefoane mobile, de congestie si de numarul de utilizatori dintr-o anumita zona, de cat de incarcata este reteaua. Vitezele maxime si minime la internet sunt teoretice si pot varia destul de mult, ele sunt garantate doar daca ai echipamente recomandate, de ultima generatie, cu procesoare puternice, modemuri puternice, suficient RAM etc.

Ca sa nu mai prelungim suspansul iti vom spune in continuare, mai intai, care este Viteza Digi maxima si minima upload download pentru internetul mobil de la DIGI Romania. Cum am mentionat anterior, vitezele depind de tehnologia radio, de retele, de frecvente si sunt variabile, nu sunt valori absolute, pe care le vedem la fiecare test de viteza sau de transfer de date. Iata care sunt acestea:

  • Pentru 3G cu benzi 900 MHz, 2100 MHz obtinem download 15Mbps si upload 4.6 Mbps;
  • Pentru 4G cu benzi 2100 MHz FDD avem deja 75Mbps download si 21 Mbps upload;
  • Pentru 4G, dar cu benzi 2600 MHz TDD avem 100Mbps download si doar 10Mbps upload;
  • Pentru 5G, in teste reale putem ajunge spre 400-500Mbps download si 34-35Mbps upload. Ai nevoie de spectru in 4G ca sa ai si agregare si sa speri la aceste valori de download, dar pe masura ce se maturizeaza reteaua si se extinde vom vedea peste tot unde e acoperire 5G si aceste viteze. Trebuie sa ai si Wi-Fi ac si ax si asa, pe viitor ajungi in teorie si la 2Gbps.

Viteza Digi la internetul mobil variaza mult in functie de incarcarea celulei radio, de spectrul sau tehnologiile existente unde te afli tu, de semnalul primit pe telefon, de distanta faa de o statie, releu, de puterea telefonului tau, de receptoarele, modem etc. Mai apare si atenuarea semnalului intr-un spatiu dat, ceea ce duce iar la fluctuatii de valori pe viteza de internet testata.

Ca sa ai intr-adevar Viteza Digi din contract la internet mobil in timpul testarilor trebuie sa ai telefon modern, cartela SIM compatibila cu toate frecventele necesare, modem puternic, aplicatii dezactivate cand faci testarile, testari doar in afara cladirilor, unde nu e aglomeratie prea mare, si fara deplasari cat se face testarea vitezei.

Te-ar putea interesa si:

Ce Viteza Digi maxima si minima poti avea daca iti activezi abonamentele Fiberlink?

La internetul fix de la Digi Romania lucrurile se schimba. Viteza atinsa depinde de infrastructura, de tehnologia din zona, daca e fibra optica de exemplu si avem si ONT deja montat in locatie, dar si de numarul de abonati de pe o scara, de pilda. Sunt doua tehnologii, la oras e FTTB, la sate, comune mici e FTTC.

Pe FTTB avem la abonamente Fiberlink 100 download 50Mbps si 95Mbps, minim si maxim, 25Mbps si 95Mbps upload minim si maxim. La FTTB sau FTTH mai nou vom avea la Fiberlink 300 200Mbps si 300 Mbps download minim si maxim, 100 Mbps si 150 Mbps upload minim si maxim. Pentru Fiberlink 500 valorile sunt 200 Mbps si 500 Mbps download minim si maxim, respectiv 100 si 250 Mbps upload minim si maxim.

La Fiberlink 1000 vedem 200 si 940 Mbps download minim si maxim si 100 si 450 Mbps upload minim si maxim.

Pe tehnologie FTTC la Popular EoC atingem 15 si 45 Mbps download minim si maxim si 10 si 20 Mbps upload minim si maxim. La Popular GPON deja aveam 100 si 299 Mbps download minim si maxim si 50 si 150 Mbps upload minim si maxim.

Daca vrei sa ai si in realitate aceste viteze vei avea nevoie de conexiune Ethernet, direct prin cablu de retea in placa de retea, un PC, sistem de operare modern, procesor macar un I7 sau echivalent AMD, 4-8-16 GB RAM, placa de retea Gigabit, wireless gigabit.

Testele de viteza se vor realiza de preferat prin platforma Netograf sau direct din aplicatie. Alternativ puteti testa doar viteza de download prin Fast.com sau prin speed test-ul de la Ookla.

Daca nu atingem vitezele si stim ca avem totusi echipamentele necesare depunem o sesizare la furnizor si in 30 de zile sau mai repede se vor face verificari si resetari ale serviciilor pentru a avea vitezele pentru care platesti si parametrii tehnici optimi de functionare.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...